niemieckie obywatelstwo po dziadku czy to mozliwe?

• Autor wątku Autor wątku krzysbiker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysbiker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam mam kilka pytań odnośnie uzyskania obywatelstwa niemieckiego po dziadku a mianowicie dziadek urodził się 1925 r po 18 roku zycia został wcielony do krigesmarine z dokumentów i zdjęć jakie posiadam sa to
-ksiazeczka wojskowa rzeczpospolita polska marynarka wojenna stanowisko i stopien st,marynarz w 1949r kateg woj. pierwsza funkcja woj. maszynista ponadto w przebiegu służby pisze dnia 1943 wcielony do armii niemieckiej przydzielony do marynarki wojennej przeniesiony do 8 flotelli poławiaczy min jako mechanik potem ukończył kurs mechaników i przeniesiony do 3 flotelli poławiaczy min starszy mechanik 1945 po 3 mies jeździł pod banderola angielska dostał się do obozu jenców 1946 powrót do kraju 1948 przeniesiony do rezerw
-ksiazeczka niemiecka SOLOBUCH kriegsmarine z wpisami pieczatkami itd.
-ksiazeczka niemiecka Lehrbrief Prufunszeugnis wypisana na dziadka
-zaświadczenie polskie ze dziadek przybył do portu gdynia do polski z terytorium Luberka"Prensen"i 1946 zarejestrował się w punkcie
-dodatkowo zdjęcia itd. ze statku

teraz pytanie czy z takimi dokumentami mam jakiekolwiek szanse na obywatelstwo?

czytałem tylko ze ten post jest z 2006 roku się zaczoł wiec podejrzewam ze sporo się zmieniło dlatego prosiłbym o najświeższe wiadomości

akurat od 2006 roku nic sie w przepisach o obywatelstwie specjalnie nie zmienilo.

A tak poza tym, co ma sluzba w polskiej marynarce wojennej do niemieckiego obywatelstwa?

umiesz czytac?
wcielony do armii niemieckiej przydzielony do marynarki wojennej

poniewaz umiem doskonale czytac przeczytalem u ciebie:

"ksiazeczka wojskowa rzeczpospolita polska marynarka wojenna"

A ty najwyrazniej slabo czytasz ze zrozumieniem, bo inaczej dawno bys wyczytal, ze sama sluzba w niemieckim wojsku nie jest dowodem posiadania obywatelstwa niemieckiego

Witam, Gorąco wszystkich...

Mam pytanie do was drodzy.

Mam paszport Niemiecki wydany w konsulacie RFN w Polsce ,niestety nie byłam zameldowana nigdy w Niemczech
,jednak uzgubiłam staatsangehorigkeit ausweiss poprzez przeprowadzke ,wiem że w Konsulacie Niemieckim w Polsce ten dokument zawsze jest wymagany do wglądu . W Niemczech zależy od polityki urzędu taką informacje otrzymałam
Planuje Wynająć mieszkanie tylko niewiem w jakiej miejscowości ażeby mi wydali nowy Personal Ausweiss na podstawie ważnego paszportu Niemieckiego Biometrycznego
Proszę was o info w jakiej miejscowości urząd niewymaga tej zółtej kartki do wglądu
Z pewnością ktoś z was ostatnio wyrabiał nowy ausweiss

Proszę o rzetelne info.
Pozdrawiam

Powrót