K
krzysbiker
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
witam mam kilka pytań odnośnie uzyskania obywatelstwa niemieckiego po dziadku a mianowicie dziadek urodził się 1925 r po 18 roku zycia został wcielony do krigesmarine z dokumentów i zdjęć jakie posiadam sa to
-ksiazeczka wojskowa rzeczpospolita polska marynarka wojenna stanowisko i stopien st,marynarz w 1949r kateg woj. pierwsza funkcja woj. maszynista ponadto w przebiegu służby pisze dnia 1943 wcielony do armii niemieckiej przydzielony do marynarki wojennej przeniesiony do 8 flotelli poławiaczy min jako mechanik potem ukończył kurs mechaników i przeniesiony do 3 flotelli poławiaczy min starszy mechanik 1945 po 3 mies jeździł pod banderola angielska dostał się do obozu jenców 1946 powrót do kraju 1948 przeniesiony do rezerw
-ksiazeczka niemiecka SOLOBUCH kriegsmarine z wpisami pieczatkami itd.
-ksiazeczka niemiecka Lehrbrief Prufunszeugnis wypisana na dziadka
-zaświadczenie polskie ze dziadek przybył do portu gdynia do polski z terytorium Luberka"Prensen"i 1946 zarejestrował się w punkcie
-dodatkowo zdjęcia itd. ze statku
teraz pytanie czy z takimi dokumentami mam jakiekolwiek szanse na obywatelstwo?
-ksiazeczka wojskowa rzeczpospolita polska marynarka wojenna stanowisko i stopien st,marynarz w 1949r kateg woj. pierwsza funkcja woj. maszynista ponadto w przebiegu służby pisze dnia 1943 wcielony do armii niemieckiej przydzielony do marynarki wojennej przeniesiony do 8 flotelli poławiaczy min jako mechanik potem ukończył kurs mechaników i przeniesiony do 3 flotelli poławiaczy min starszy mechanik 1945 po 3 mies jeździł pod banderola angielska dostał się do obozu jenców 1946 powrót do kraju 1948 przeniesiony do rezerw
-ksiazeczka niemiecka SOLOBUCH kriegsmarine z wpisami pieczatkami itd.
-ksiazeczka niemiecka Lehrbrief Prufunszeugnis wypisana na dziadka
-zaświadczenie polskie ze dziadek przybył do portu gdynia do polski z terytorium Luberka"Prensen"i 1946 zarejestrował się w punkcie
-dodatkowo zdjęcia itd. ze statku
teraz pytanie czy z takimi dokumentami mam jakiekolwiek szanse na obywatelstwo?