Niemieckie obywatelstwo pytanie

• Autor wątku Autor wątku roberto444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roberto444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Byłem w konsulacie niemieckim rok temu i w dniu 15 Stycznia 2015 roku otrzymałem list z Kolonii, że moje dokumenty tam już są i czekają na swoją kolej.Moja linia pradziadek-babcia-matka-ja i siostra.Wraz z nią zlożyłem wniosek o obywatelstwo.Powiedziano nam , że przez linię w wiekszości żeńską mamy około 50%.Zadzwoniliśmy do znajomego w Niemczech , a ten zadzwonił do jakiegoś niemieckiego urzędnika, który powiedział to samo po wymianie nazw tych dokumentów, że mamy 50%.W skrócie dokumenty , które zeskanowałem prezentują sie następująca:
-Soldbuch (dziadek był niemieckim żołnierzem na froncie zachodnim)
-Ausweiskarte
-Besitzzeugnis
-Anmeldung zur polizeilichen Einwohnererfassung(jego żony , która zdelkarowała narodowość niemiecką , lecz jego dokumentu nie ma tylko jego żony).Urodzony został w 1908 roku na terenie 2 Rzeszy w miejscowosci Kochlowitz.Ja sam mam 18 lat siostra 32.Czy mogę spodziewać się niemieckiego obywatelstwa?Czy mam wieksze szanse od siostry?
Pozdrawiam

U mnie byla linia dziadek- matka-ja i nie bylo problemu, warunek data urodzenia po 1975r.
Wydaje mi sie, ze bedziesz mial spore problemy, gdyz dziedziczysz po babci, a nie po dziadku ( linia żeńska,nie męska). Sprawdz sobie czy sa jakies uwarunkowania jesli chodzi o date urodzenia ale z tego co widze, oboje jestescie urodzeni po 1975r wiec ok. Nie masz wiekszych szans od siostry, macie takie same.

Nie ma żadnych innych uwarunkowan, konsul powiedział , że gdyby po dziadku to by moje obywatelstwo przeszło.Więc tak jak oni mówili 50%?.Jak co ja już dawno złożylem te papiery i czekam na odpowiedz i nie babcia ma obywatelstwo niemieckie tylko pradziadek.

Jak w kolko Macieja powtarzam na tym forum, obywatelstwa nigdy nie dostaje sie po dziadku, pradziadku, babci czy wujku, ale zawsze po rodzicu! Liczy sie nieprzerwany ciag (przynajmniej teoretycznego) dziedziczenia obywatelstwa w calym lancuchu od pradziadka po ciebie. A poniewaz przed rokiem 1975 nie bylo rownouprawnienia kobiet w zakresie prawa o obywatelstwie, przerwanie dziedziczenia na przyklad na babci, skutkuje brakiem dziedziczenia obywatelstwa przez rodzica i tym samym przez ciebie. Wyjatek ktos w tej linii zenskiej mial dziecko nieslubne, wtedy jej dziecko dziedziczylo obywatelstwo po niej a nie po ojcu.

Dziękuje za odpowiedź drogi Panie.Moja matka, jak również i babcia są urodzone w 1942(babcia) , 1963 (matka).Mimo to złożyłem papiery, ale konsul powiedział , że odwołuje się do pradziadka, więc może być.Dał mi i mojej siostrze 50% na to , że dostaniemy to samo powtórzył niemiecki urzędnik

rozmawiales osobiscie z konsulem? Bardzo w to watpie, a w okienku w konsulatach niemieckich nie pracuja nawet urzednicy niemieccy, tylko polscy pracownicy kontraktowi

Z konsulem niemieckim w Polsce rzecz jasna (polakiem) , ale poprosiłem znajomego w Niemczech by zadzwonił do niemieckiego urzędnika(niemiec) , który się tym zajmuje po wymianie nazw tych dokumentów dał szansę 50% :) tak więc dziękuje za ponowną odpowiedź

konsul niemiecki w Polsce nie moze byc Polakiem, tylko musi byc Niemcem, ty chyba nie rozumiesz najprostszych faktow, i nie kazdy, kto siedzi w okienku w konsulacie niemieckim, jest konsulem. Konsul to "dyrektor" placowki konsularnej i nie zajmuje sie przyjmowaniem takich dokumentow.

A ja sam jestem urzednikiem niemieckim, i twierdze inaczej. I co ci to teraz da? Chcesz sie bawic w totolotka, co znaczy 50%?

Hmm miły Panie, przyznaje nie znam się i nie zamierzam się kłócić .Został przy mnie nie raz nazwany konsulem on dokumenty , które mu dałem posłał dalej.Nie wiem co oznacza 50% tak mi powiedziano, ja nie jestem urzędnikiem ani konsulem dlatego właśnie pytam , nieprawdaż?

Dlatego ci odpisalem, ze to nie byl zaden konsul, tylko zwykly pracownik biurowy, a urzednik w Niemczech przez telefon na temat informacji ogolnikowych jakiej informacji mial udzielic. Powiedzial w sumie " moze tak, moze nie"

Cóz dziwne to dlaczego było napisane "Konsul honorwy Republiki Federalnej Niemiec", czy coś takiego +jego nazwisko i imię.Czyli te 50% to tylko se tak powiedzieli ?No nic w każdym razie dziękuje za odpowiedź

to trzeba bylo od razu pisac, ze to "konsul honorowy" a nie "konsul" bo to taka roznica, jak dr honoris causa Walesa, a doktor, ktory sam napisal doktorat na wyzszej uczelni.

Konsul honorowy nie ma w sprawach o obywatelstwo nic do powiedzenia, z naciskiem na slowo "nic"

Ty się ciesz, że kopnął Cię zaszczyt otrzymania odpowiedzi ;-) mnie takie szczęście nie spotkało i jak czubek będę podbijał ponownie wątek, ale to już będzie po raz ostatni.
Poradzę sobie, tylko dziwi mnie brak chęci odpowiedzi, nawet jeśli coś podobnego było wałkowane :razz:

roberto444 napisał:
Ja sam mam 18 lat siostra 32.Czy mogę spodziewać się niemieckiego obywatelstwa?

Uważam, że jeśli ojciec twojej mamy nie miał niemieckiego obywatelstwa lub do niego prawa to 50 % maleje do 0,00000000000050% i ktoś Ci głupot nagadał.

W mojej sytuacji mialam dwa warianty do wyboru

1. pierwszy , tak jak Twoj - ojciec babci niemiec, babcia niemka, moja matka bez oficjalnie potwierdzonego obywatelstwa niemieckiego i ja
2. dziadek i wszyscy jego przodkowie niemcy, matka bez oficjalnie potwierdzonego obywatelstwa i ja

Inaczej mowiac oboje rodzicow mojej mamy byli niemcami, ale ja moglam starac sie o stwierdzenie obywatelstwa przedkladajac dokumenty ze strony ojca mojej matki.

Tylko przy drugim wariancie mialam szanse na otrzymanie obywatelstwa. Takie przepisy.

Moje rodzenstwo dla przykladu, urodzone przed 1975 juz nie moze ubiegac sie o obywatestwo mimo, ze mamy te same korzenie.

A tak z drugiej beczki, to te Obywatelstwo poza tym, ze mozesz do Stanow bez wizy jechac i brac udzial w wyborach nic wiecej nie daje. Nie ma sie o co zabijac.

Pożyjemy zobaczymy :) , jak dostane to dostane , jak nie to nie.

Czyli w skrócie nie dajecie mi szans?Nawet cienia?

Okej rozumiem , że chcesz przez to powiedzieć, że nie.Okej w takim razie dziękuje wszystkim uczestnikom tego postu, którym chciało sie odpisać mi tutaj :) życze dobrej nocy/bądź miłego dnia pozdrawiam! temat uznaje za zamknięty

Powrót