Niemieckie obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku Xrithe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xrithe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Jakie dokumenty są mi potrzebne w sytuacji,gdy mój pradziadek był Niemcem (Jego rodzina zamieszkiwała tereny III Rzeszy przed 2WŚ) i cała rodzina od strony matki była na Volksliście (I lub II grupa)

Chodzi mi o spis wszystkich papierów jakie są mi potrzebne do złożenia wniosku o obywatelstwo niemieckie.

O ile w mojej sytuacji uzyskanie obywatelstwa niemieckiego jest możliwe.

Po pierwsze nie o obywatelstwo niemieckie ,tylko o ustalenie jego posiadania.

Po drugie wszystkie dokumenty głównie niemiecki dokumenty tożsamości, akty urodzenia ,ślubu ,meldunki. Możesz sprawdzić co posiada IPN.

Po trzecie musisz zwrócić uwagę czy nie została utracona gdzieś ciągłość obywatelstwa poprzez np. rehabilitację lub wstąpienie do wojska na własną prośbę i inne.

Po czwarte ,zacznij od strony konsulatu niemieckiego w zakładce obywatelstwo / ustalenie jest wszystko co potrzebujesz łącznie z formularzami do wypełnienia.

Po piąte , musisz włożyć parę godzin pracy i przewertować forum, nikt nie zrobi za Ciebie całej roboty,na forum pomaga się głównie w konkretnych problemach i szczegółach tej sprawy.

Szanse masz

Poczytaj sobie posty ,temat wałkowany mnóstwo razy , sama procedura skomplikowana
dość kosztowna , i dla obywatela Unii zupełnie niepotrzebna , lepsze rozwiązanie
nauczyć się języka do Poziomu A2 , potem B1 i B2 zdać kurs i certyfikat zdobyć zawód
deficytowy poszuakć pracy przez agencje w Polsce , Masz drogę otwartą . , jest mnóstwo osób które pracują nie mając obywatelstwa żyją , jak masz B2 i Egzamin to po 6 latach mieszkania ,pracując mozesz , jak masz B1 to 8 lat
wystąpić o nadanie procedura trwa poł roku/ A jak przez pochodzenie to będziesz udawadniał
że nie jesteś słoniem , dokumentów już dawnno niema , bo działąnia wojenne a ci ludzie nie żyją już dawno ,ja bym się obywatelstwem nawet nie zawracał głowy tylko nauką jeżyka i zawodem , robote ogarniesz bez problemu

pracując ogarniesz język ,zamiast tracić zbędny czas na szukanie igły w stogu siana
język , język i język choćby komunikatywnie reszta sam a przyjdzie i zawód,
Potrzeba zawodów medycznych , budowlanców , branża Logistyczna . operatorów maszyn
Niemcy Austria Szwajcaria to naprawde duże możliwośći i idzie przyzwoicie zarobić, Dawniej ludzie szulakali korzeni Greckich na zachodzie Polski Niemieckich czy nawet Francuskich , chodziło zeby mogli wyjechać do pracy teraz masz Ue otwartą wystarczy fach , i język bo musisz się dogadać reszta szama przyjdzie

Powodzenia

Powrót