niemieckie pj odebrano w PL

• Autor wątku Autor wątku tusk77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tusk77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry wszystkim,

może już ktoś kiedyś pytał.. ale nie mogę znaleść tutaj podobnego tematu, więc zapytam,...

Odebrano mi w Polsce pj niemieckie. Kiedyś pracowałem i żyłem w Niemczech, byłem tam zameldowany itd. 4 lata temu zamieszkałem w Polsce, tu żyje i pracuje, mieszkam...w Niemczech już nie..ale posiadałem nadal niemieckie PJ.

Odebrano mi rok temu za jazdę po piwie,.. kiedyś w Niemczech było 0,8 prom. tak mi to zostało w pamięci i nigdy nie interesowałem się przepisami w innych krajach UE. Do rzeczy...No i stało się, rok temu odebrano mi niemieckie PJ w Polsce, miałem 0,95 prom. Kara: na rok odebrane, kara 2000 zł wyrok etc.

Wtedy, prawie rok temu, otrzymałem pismo ze starostwa, że po upływie zakazu mogę odebrać PJ...okey. Zbliża się koniec zakazu i dowiaduję się, że moje PJ leży w Niemczech w urzędzie, bo zostało wysłane tam, ponieważ tam też zostało wydane,,.. teraz pytanie zanim uderze do niemieckiego urzędu.. czego mogę się spodziewać w Niemczech? Też kary, mandatu, zakazu itd ? Czy poprostu jechać ( kosztuje :( ) i tylko odebrać...?? Wie ktoś ? Z góry podziękować !!

Czego się możesz spodziewać w niemczech to raczej pytanie do niemieckich urzędników i na niemieckie forum.

tusk77
1.Czy miałeś kiedyś Polskie prawo jazdy i wymieniłeś je na Niemieckie i zostały zabrane w PL.??
Czy kurs na prawo jazdy zdawałeś w Niemczech ????

teraz pytanie zanim uderze do niemieckiego urzędu.. czego mogę się spodziewać w Niemczech? Też kary, mandatu, zakazu itd ? Czy poprostu jechać ( kosztuje
1.W Niemczech aby teraz otrzymać prawo jazdy czeka cię test MPU.........
Powodzenia w zdaniu testów.

Ostatnia edycja:
Marian1

Nie masz racji. Wyglądało to inaczej . Ludzie, nie piszcie jak nie macie pojęcia

a mpu jest od 1,1 możesz, ale nie musisz, a na pewno od 1,6 . ale dzięki/ pozdr/

tusk77
Odebrano mi w Polsce pj niemieckie. Kiedyś pracowałem i żyłem w Niemczech, byłem tam zameldowany itd. 4 lata temu zamieszkałem w Polsce, tu żyje i pracuje, mieszkam...w Niemczech już nie..ale posiadałem nadal niemieckie PJ.
Obecnie odali ci zatrzymane w Polsce prawo jazdy w Niemczech.
Teraz mieszkasz w Polsce i posiadasz odane w Niemczech niemieckie prawo jazdy ????

jak nie mam zameldowania w niemczech, to odebrać można zaświadczenie, że posiadam uprawnienia, bo karty pj nikt mi nie da,...z tym zaświadczeniem do PL na wymiane

tusk77
Jak odbierzesz zaświadczenie i zdasz je w Polsce a otrzymasz prawo jazdy
napisz .

a co miałoby stanąć na drodze, skoro to zaświadczenie zastępuje karte ?

Powrót