NIemieckie Pochodzenie- BŁĘDY

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama65

Stały bywalec
Odpowiedzi
455
Witaml napiszcie mi proszę jak to jest bo mnie szlag trafi. Dostałam z USC Poznan Akt slubu moich rodziców. Moj ojciec urodzil się w Gdyni, imię -----. Jego ojciec napisali: ------. Dzwonię do Gdyni, oni mnie przekierowałi do Neustadt in Westpreussen- USC Wejcherowo. Tam bardzo miła Pani przeczytala mi przez telefon Akt ślubu mojego dziadka z babcią i tu słyszę nie Paweł tylko -----. Dziadek służył w Wermachcie i zmarł na wojnie, podpisał Volkslistę, na 1000%.
Wszystko jest napisane w niemieckiej księdze małżeństw. Akt slubu tez wydadza mi z niemieckimi imionami , nie ma problemu. Co mam zrobić z tym aktem USC z Poznania- dać do sprostowania, czy wziac zrobic awanturę!!!!!!Czy oni moga wpisywać co im się zymwnie podoba?
Muszę jeszcze wystąpić o akt slubu mojego pradziadka.....gdzie mam go znależć. W AP, czy USC? POdejrzewam ze był to rok 1910-1920. Co jeszcze mam zamowić w USC, aby byo za jednym razem?
Pozdrawiam Marlena

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po wojnie byla za komuny taka "moda" na automatyczne spolszczanie imion i pisowni nazwisk niemieckich. Nie oplaca sie za bardzo robic awantury, bo urzedy niemieckie o tym wiedza. Jesli uda ci sie dostac kopie oryginalnych dokumentow niemieckich z pisownia niemiecka dziadka, to tym lepiej, polski akt slubu rodzicow nie bedzie taki wazny, bo po dacie urodzenia i nazwisku oraz zbieznosci imion bedzie widac, ze to ta sama osoba.

Jesli chodzi o pradziadka, to akta USC po mniej wiecej 100 latach sa przekazywane z reguly do AP, jedne USC robia to szybciej, drugie pozniej, wiec musisz sie dowiedziec konkretnie, bo moze byc juz w AP, ale moze byc jeszcze w USC

Bardzo dziękuję za odp. Tak jak pisałam w USC pracuje b. miła Pani, dowiem się co można.
Mam jednak jeszcze wątpliwości co za akty slubów czy urodzenia mam mieć. I gdzie na stronach AP w Gdańsku mam wysłać wniosek o Volksliste... NIe wiem tez gdzie szukać aktu zgonu mojego dziadka- służył w Wermachcie i zginął na wojnie. Czy ten akt tez jest porzebny...Czy mam wystąpić do WAST-u?A moze do Bundesarchiv? Pzdr

Proszę o PW,czy mogę do Pana napisać? Pozdrawiam Marlena
§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum.moderacja

Ja niechetnie odpowiadam na zapytanie na priva, bo te pytania sie szczerze mowiac w kolko powtarzaja, nawet jesli zainteresowanym sie wydaje, ze ich przypadek jest szczegolny.

Wole odpowiadac tutaj, zeby inni przeczytali, zanim zadadza to samo pytanie po raz n-ty.

Np. gdzie i jak szukac po archiwach Agolka juz kilkanascie razy bardzo fajnie tlumaczyla.
W Wascie tez wielokrotnie byla mowa.

Proszu poczytac watki nt. starania sie o obywatelstwo, tam sa odpowiedzi na minimuim 95% pytan

Jeżeli dziadek zginął na wojnie , to jego aktu zgonu może w ogóle nie być. Złóż wniosek do Wast/u, a otrzymasz informację od kiedy do kiedy był na wojnie, ewentualnie kiedy zginął. Za takie podstawowe informacje się nie płaci. Ale gdybyś chciała dokładniejszy przebieg służby, to pewnie coś tam będzie kosztować, w zależności od ilości dok. i czasu szukania.

Wiem,tak ma Pan rację, ale jak tu juz pisano, kazda sprawa jest inna. Prosze mi tylko podpowiedzieć, czy składając wnioski, czy do AP, czy IPN, czy do Bundesarhiv dokumenty które załączę mogą byc ksera, czy trzeba zaraz zaznaczać o uwierzytelnienie..., czy akty urodzenia, czy małżeństwa wyciągać zupełne, czy wystarczą skrócone....czy wielojężyczne?....To pomoze wielu poszukującym...
I drugie pytanie:
MOj dziadek urodził się prawdopodobnie w 1910-1920 roku ( będę miała Akt slubu dziadkow w niedługim czasie) w Gdańsku...czy jest i gdzie tego szukać ze miał obywatelstwo niemieckie...gdzie jest to napisane....na jakich dokumentach...księgi meldunkowe itp? Gdzie mam szukać tego zdania- obywatelstwo niemieckie.
Dodam, ze oprócz Aktów ślubów i urodzeń, nie posiadam na chwilę obecną nic. Pozdrawiam

Dziękuję Agolka, niezłą robotę tu odpracowujecie....jeszcze raz dzięki
A do tego WAST, to kopia aktu urodzenia dziadka, czy starczy akt małżeństwa jego?

Na dokumentach stanu cywilnego z reguly nie ma nigdy zaznaczonego obywatelstwa, po prostu przyjmuje sie z reguly, ze osoba, ktora urodzila w danym czasie na terenie Rzeszy Niemieckiej (chyba ze to byla wojna i to byla wojna i ktos byl dzieckiem polskiego robotnika przymusowego wywiezionego na roboty) i tam mieszkala, byla w wiekszosci przypadkow obywatelem niemieckim.

Obywatelstwo moze byc zaznaczone w innych dokumentach, np. wojskowych, meldunkowych itd.

A gdzie tego szukac: najlepiej wszedzie, gdzie mozna, po archiwach, po USC, ewentualnie po IPN.
I wcale nie jest tak, ze kazda sprawa jest inna. Naprawde wiekszosc spraw jest taka sama, tyle ze na pytanie "gdzie szukac" nie ma standardowej odpowiedzi: jedni znajduja wszystko w AP, a inni nie znajduja tam nic.

W zasadzie do samego zlozenia wniosku wystarcza skrocone akty USC na druku miedzynarodowym, jesli to nie wystarczy, to wladze niemieckie poprosza o uzupelnienie dokumentow.
Najlepiej jest jednak dostarczac uwierzytelnione kopie niemieckich aktow stanu cywilnego, ktore na przyklad na Slasku czesto znajduja sie w archiwach miejscowych USC i oni robia fotokopie oraz ja uwierzytalniaja. Sam mam takie fotokopie do celow genealogicznych. No ale jak sie nie zna nawet daty urodzenia dziadka, to trudno szukac, tutaj ci niikt nie pomoze, trzeba po rodzinie sie pytac o dokladna date i miejsce urodzenia.

te daty urodzenia znajdują sie na akcie slubu....i miejsce urodzenia i nazwisko rodowe kobiety....spójrz na własny akt slubu...tam to wszystko jest, wiec szukam po aktach slubów i nieżle mi to wychodzi. Dziękuję za odpowiedzi.
Pytałam się o dziadka, o zdążł mu się urodzić moj ojciec ( 1941 ) i go powołali do wojska, zginął na wojnie, podpisał wcześniej VL, nie wiem czy to Wermacht wymagał.
Co mnie niezmiernie ucieszyło, to Pani w USC potwierdziła, ze akt slubu dziadka znajduje się w Niemieckiej Księdze Ślubów i jest sporządzony po niemiecku, tak ze mam nadzieję, ze akt wielojęzyczny wystarczy. pzdr

nie zrozumialas: jesli akt slubu dziadka jest w oryginalnej niemieckiej ksiedze slubow, to nie pros o wydanie polskiego wyciagu z tej ksiegi na druku miedzynarodowym, tylko o fotokopie oryginalu niemieckiej ksiegi z pieczatka USC potwierdzajaca zgodnosc kopii z oryginalem. To sie liczy dla wladz niemieckich bardziej!

Wszystko tutaj opisalem (to tyle, co do "kazdy przypadek jest inny"....)

http://forumprawne.org/niemcy/150885-niemieckie-ksiegi-usc-w-polsce-1898-1945-a.html

Ostatnia edycja:
Właśnie ubiegłeś moje pytanie!!!!!!!!!!!!!Boże dzięki Ci za tego człowieka!
Jesteś wielki, czy ktoś na tym Forum CI podzękował? Ja Tobie ogromnie dziękuję. Właśnie ta Pani z USC cos takiego mowiła, ale ja jej jeszcze nie rozumiałam.
Dziękuję Ci Pogodniak

Witam

Z tym potwierdzaniem niemieckich aktów w AP w K... na Śląsku nie jest tak do końca zgodne sam własnie wystąpiłem o takowe potwierdzenie ale odpisali mi że do celów genealogicznych nie dają potwierdzeń. Potwierdzą mi taki akt tylko jak wykażę się interesem prawnym i tu mam pytanie przy okazji czy ktoś wie jak umotywować taki interes prawny aby mi wydali akt urodzenia mojego pradziadka powtwierdzony przez nich

Pozdrowienia
Darek :rolleyes:

Mi Pani w USC podpowiedziała, ze ...." Do celów spadkowych" ot to umotywowanie prawne. Pozdrawiam
A powiedz mi czy mam zamówić kserokopię księgi niemieckiej czy fotokopię z tą pieczęcią USC? Uważam, ze fotokopię....mam nadzieję, ze tam można to zrobić.
Czy jest jakaś różnica między fotokopią a kserokopią dla Urzędów niemieckich?

Fotokopia czy kserokopia to w jezyku potocznym sa synonimy, tu nie chodzi o technike robienia tej kopii, tylko o pieczatke, ze kopia jest zgodna z oryginalem oryginalnej ksiegi niemieckiej!

Na tym poswiadczeniu USC jest adnotacja, ze taka kopia nie ma mocy urzedowej dokumentu stanu cywilnego, ale to jest tylko taka formulka, taki dokument jest i tak honorowany przez wladze niemieckie

Dziękuję już mi jaśniej. Miłego weekendu.

Witaj, czy pisząc do AP w Gdańsku mam załączyć jakies ksera dokumentów np. akt urodzenia dziadka?

dlancz napisał:
Witam

Z tym potwierdzaniem niemieckich aktów w AP w K... na Śląsku nie jest tak do końca zgodne sam własnie wystąpiłem o takowe potwierdzenie ale odpisali mi że do celów genealogicznych nie dają potwierdzeń. Potwierdzą mi taki akt tylko jak wykażę się interesem prawnym i tu mam pytanie przy okazji czy ktoś wie jak umotywować taki interes prawny aby mi wydali akt urodzenia mojego pradziadka powtwierdzony przez nich

Pozdrowienia
Darek :rolleyes:

Witam

Powiedz im, ze w celu otrzymania obywatelstwa niemieckiego. Pare miesiecy temu wyciagalem akt urodzenia praprababci oraz jej meza i mam potwierdzenie z oryginalem wlasnie z powyzsza adnotacja. Nie robia zadnych problemow.

Pozdrawiam

Witam

Do Szymonpoland dzięki za informację jutro wyślę ponownie list do nich poprostu myślałem, że bedą robić problemy tak jak z dostępem do akt NSDAP i Volksbundu:confused: tu też muszę coś wymyślęć abym mógł skorzystać z tych akt.

Pozdrowienia
Darek;)

jeżeli do Koln już wysłałem dokumenty: akt ślubu pradziadka ze śląska ale na formularzu międzynarodowym to czy mam to zmienić i wysłać im fotokopie oryginału po niemiecku? zawsze mogę podjechać i poprosić o to. Bo jak czytałem zawsze lepsze do oryginalne dokumentu zwłaszcza w języku niemieckim.

Powrót