Niemieckie Prawo Karne-potrzebuję porady

• Autor wątku Autor wątku dash4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wszystko to bardzo niejasne. Jeśli kara już została wymierzona, tzn. jeśli już zapadł jakiś wyrok albo wydany został nakaz karny (Strafbefehl), to powninie tę karę grzywny zapłacić lub - jeśli nie jest w stanie na raz w całości - złożyć prośbę o rozłożenie na raty. Niespłacona kara grzywny może być (i z reguły jest) zamieniana na karą pozbawienia wolności w takiej ilości dni, jak była wymierzona kara grzywny. A grzywnę sądy wymierzają w tzw. stawkach dziennych, tzn. podany przez oskarżonego miesięczny zarobek netto, podzielony przez 30 dni, razy ilość stawek. Tę ilość stawek dziennych ustala sąd. Np. Oskarżonego skazuje się na grzywnę w wys. 40 stawek dziennych po 30,- Euro; to znaczy, że grzywna w całości wynosi 1.200,- Euro. I jeśli skazany takiej grzywny nie zapłaci, to jest ona zamieniona na 40 dni aresztu. Jednoczesne skazanie na pozbawienie wolności i karę grzywny jest tu małoprawdopodobne. W każdym razie trudno tu coś rzeczowego powiedzieć, bo za mało informacji. W każdym razie, rozmawiaj z nim w odpowiedni sposób, żeby się trochę otworzył i Ci zaufał.

Wiele mi to wyjaśnia, wiem o co mam pytać i jak to rozumieć. Dziękuję.

Warto się skontaktować z jakąś firmą, która Ci podpowie rzetelne rozwiązania. Ja w momencie, gdy chciałam odzyskać wierzytelność od firmy w Niemczech odezwałam się do odzyskajwierzytelnoscipl. Tam na stronie jest kontakt i można zadzwonić- podpowiedzą w każdej chwili i w każdej kłopotliwej sytuacji.

Powrót