niemieckie prawo karne?

• Autor wątku Autor wątku SEBXL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SEBXL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam , czy na forum , moge otrzymac pomoc w sprawie niemieckiego prawa karnego? szukalem na forum czegos na temat niemieckiego prawa i nie udalo mi sie znalezc tego czego szukam. jesli moge otrzymac pomoc to w jakim dziale powinienem pisac post? dziekuje i pozdrawaim

Witan wszystkich mam nadzieje ze sie dobrze wkleilem.. dzisiaj do stalemate wyrok z sadu niemieckiego wlasciwie za trzy zarzuty wandalizm 20 stawek po 25 euro uszkodzenie ciala 60 stawek po 25 euro I nie mam pojecia dlaczego rowniez za jazde bez prawka20 stawek po 25 euro ale mniejsza z tympanum razem wychodzi 2500 euro a do zaplacic mam 2000 euro plus 76 euro jakies o platypus czy ktos kiedys meal taking przypadek??

Z tego co piszesz wynika, że orzeczona została kara łączna, zgodnie z § 54 ust. 2 StGB (StGB=Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny). Ten przepis mówi, że wysokość kary łącznej nie może osiągnąć sumy pojedynczych kar. Podkreślam: "Nie może osiągnąć wysokości sumy kar.", to znaczy, że kara łączna w wysokości dokładnej sumy kar pojedynczych byłaby sprzeczna z prawem; musi być ona mniejsza od sumy o prznajmniej jednego centa. W ten sposób ustanowiona jest w niem. kodeksie karnym tylko górna granica kary łącznej (mniej niż suma kar za pojedyncze przestępstwa). Nie ma natomiast dolnej granicy kary łącznej. Dlatego kara łączna jest zawsze niższa niż suma pojedynczych kar. W praktyce niemieckich sądów ustaliła się następująca reguła tworzenia kary łącznej: Do najwyższej pojedynczej kary dodaje się połowę sumy wszystkich pozostałych pojedynczych kar. Np.: pieniężna kara pierwsza wynosi 2000,-, kara pieniężna druga wynosi 1000,- Euro, a trzecia 800,- Euro. Zgodnie z tą regułą kara łączna to: 2000,- plus 900 = 2900,- Euro. Czyli, że kara łączna jest zawsze niższa od prostej sumy kar pojedynczych, a ta suma wynosiłaby w moim przykładzie 3800,- Euro.
W Twoim przypadku są trzy kary, z których najwyższą jest kara 1500,- Euro, a suma tych dwóch kar pozostałych, to 1000,- Euro. Najwyższa kara, tj. 1500,- plus połowa sumy dwóch pozostałych kar, tj. 500,-, wynik: 2000,- Euro. A zatem w Twoim przypadku sędzia postąpił zgodnie z regułą, jaka ustaliła się w praktyce niemieckich sądów. Tylko na marginesie: Ostatnio niem. Sąd Najwyższy (Bundesgerichtshof) skrytykował ostro stosowanie tej reguły, która jest tylko praktyką i automatyzmem sędziowskim, a nie jakimś obowiązującym prawem.

Powrót