Niemieckie prawo pracy

• Autor wątku Autor wątku amargedon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amargedon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam wszystkich moze ktos zna sie dobrze na prawie niemieckim bo mam taki problem oddalem atest lekarski od ortopedy odnosnie mojej choroby kregoslupa.Jest tam napisane ze moge tylko podnosic do 10kg wieksze ciezary moga spowodowac bardzo niedobre skutki. Tak wiec oddalem go w pracy pracujem tam juz 24lata ale po krotkiej wymianie zdan z roznymi kolegami z pracy (a byli tez tacy co sa w betripsrat) do szedlem do wniosku ze moge nawet dostac zwolnienie z pracy.Jezeli ktos z kolegow na forum mogby mi doradzic abo dac jakies wskazowki to bede bardzo wdzieczny..dzieki i pozdrawiam....:(

Jeżeli nie jesteś w stanie wykonywać swojej pracy, możesz zostać zwolniony. Jeżeli w zakładzie pracodawcy istnieje taka możliwość a Ty posiadasz odpowiednie kwalifikacje, pracodawca będzie musiał zatrudnić Cię na innym stanowisku, które nie wymaga podnoszenia ciężarów.

Dzieki kagwo 77 jest taka mozliwosc bo inne osoby wykonuja taka prace ale ( wiesz to sa znajomi albo krewni kierownikow obo jeszcze jakis ;pociotkow:) tak zwany krag wtajemiczonych. No bo mam 59lat i troche bylo by to nie na reke. Jeszcze raz dzieki za wsparcie.:o

Acha jeszcze cos zapomnialem mam 40 procent inwalictwa (schwerbehinderten und gleichgestellten)

Witam. Chciałabym odświeżyć temat.
Mianowicie mam taką zagwózdkę. Mój znajomy, pracujący w Niemczech już kilka ładnych lat dostał ustne wypowiedzenie z pracy podczas gdy przebywał na zwolnieniu chorobowym. Po zakończeniu zwolnienia chorobowego rozpoczął się jego urlop, o który prosił już dużo wcześniej. Dodam, że był zatrudniony przez niemiecką firmę pośredniczą i to ona wynajmowała go jako pracownika innym firmom. W czasie trwania właśnie tego urlopu firma miała mu dostarczyć dokumenty dot.wypowiedzenia. Czeka już 1,5m-ca a dokumentów nie ma. Firma nie odpowiada. Ubezpieczenie niemieckie zostało "wyłączone". Ten człowiek przebywa teraz w Polsce i chciałby się zarejestrować w urzędzie pracy, ale nie może, bo nie ma potrzebnych dokumentów od ostatniego pracodawcy.
Moje pytanie wobec tego brzmi: Do kogo powinien się zwrócić mój znajomy, żeby rozwiązać tą sprawę. Czy istnieje taki urząd w Niemczech jak w Polsce Inspekcja Pracy?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam

nika.d
W czasie trwania właśnie tego urlopu firma miała mu dostarczyć dokumenty dot.wypowiedzenia. Czeka już 1,5m-ca a dokumentów nie ma. Firma nie odpowiada.
Jeżeli obecnie przebywa w Polsce wypowiedzenie zostalo wysłane na jego adres Niemiecki
to może długo czekać.
pozdrawiam

Każdą pocztę służbową dostawał na polski adres zameldowania. Zresztą kilkakrotnie telefonował do firmy i próbował coś ustalić,w tym także adres wysyłki owej poczty, niestety firma kazała czekać na telefon.

Powrót