P
piotrtoli
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam.25 lutego 2011 uległem wypadkowi w pracy(uznane to za wypadek w pracy) w niemczech pret stalowy wbił mi sie w oko,tego samego dnia mialem robiona operacje w niemieckim szpitalu.lezalem tam do 2 marca tego samego dnia od niemieckiego lekarza prowadzacego leczenie otrzymalem zwolnienie lekarskie do 27 marca.czyli zwolnienie lekarskie mialem od 25.02 do 27.03. w niemczech przebywalem jeszce jeden dzien i zjechalem do polski w celu kontynuacji leczenia.lekarz prowadzący leczenie w polsce dal mi zwolnienie lekarskie polskie od 28.03 do 03.04.dnia 05.04 podjelem ponownie prace w niemczech.pracuje w polskiej firmie budowlanej i jestem na kontrakcie w niemczech,tu mam odprowadzane podatki,i jestem w niemczech zameldowany.firma ta płaci podatki w polsce i w niemczech ubezpieczony tez jestm w niemczech(allianz) i w polsce(zus),wynagrodzenie dostaje co miesiac w euro .wynagrodzenie jakie dostalem za miesiac marzec to 2069zl.
moje pytania:
1. Czy ja bedac na zwolnieniu lekarskim niemiecki powinnienem miec wyplacone w euro?
2.firma placi za zwolnienie lekarskie od sredniej krajowej czy wynagrodzenie 2069zl nie jest za niskie?
moje pytania:
1. Czy ja bedac na zwolnieniu lekarskim niemiecki powinnienem miec wyplacone w euro?
2.firma placi za zwolnienie lekarskie od sredniej krajowej czy wynagrodzenie 2069zl nie jest za niskie?