niemieckie zwolninie lekarskie a wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku piotrtoli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrtoli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.25 lutego 2011 uległem wypadkowi w pracy(uznane to za wypadek w pracy) w niemczech pret stalowy wbił mi sie w oko,tego samego dnia mialem robiona operacje w niemieckim szpitalu.lezalem tam do 2 marca tego samego dnia od niemieckiego lekarza prowadzacego leczenie otrzymalem zwolnienie lekarskie do 27 marca.czyli zwolnienie lekarskie mialem od 25.02 do 27.03. w niemczech przebywalem jeszce jeden dzien i zjechalem do polski w celu kontynuacji leczenia.lekarz prowadzący leczenie w polsce dal mi zwolnienie lekarskie polskie od 28.03 do 03.04.dnia 05.04 podjelem ponownie prace w niemczech.pracuje w polskiej firmie budowlanej i jestem na kontrakcie w niemczech,tu mam odprowadzane podatki,i jestem w niemczech zameldowany.firma ta płaci podatki w polsce i w niemczech ubezpieczony tez jestm w niemczech(allianz) i w polsce(zus),wynagrodzenie dostaje co miesiac w euro .wynagrodzenie jakie dostalem za miesiac marzec to 2069zl.
moje pytania:
1. Czy ja bedac na zwolnieniu lekarskim niemiecki powinnienem miec wyplacone w euro?
2.firma placi za zwolnienie lekarskie od sredniej krajowej czy wynagrodzenie 2069zl nie jest za niskie?

Obowiązuje zawsze prawo korzystniejsze dla pracownika, w Twoim przypadku prawo niemieckie. Przez 6 tygodni przysługuje Ci 100 % wynagrodzenia jakie średnio otrzymywałeś przed wypadkiem.

w tej firmie zawsze było tak ze bedąc na zwolnieniu niemieckim dostawalo sie wynagrodzenie w euro wychodzilo srednio 70 euro dniówki,ja dzwoniąc do ksiegowej powiedziala mi ze weszly jakies nowe przepisy od tego roku i mi licza wynagrodzenie od sredniej krajowe,nawet jak dostalem w niemczech zwolnienie. czy jest to gdzies zapisane w jakis paragrafach itp. ze firma płaci mi za niemieckie zwolnienie w złotówkach wyliczajac mi to od sredniej krajowej.dodam ze srednio miesiecznie zarabiam 1600euro

Art. 3 ust. 7 DYREKTYWY 96/71/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY. To podstawowa zasada delegowania pracowników, obowiązuje zawsze ustawodawstwo korzystniejsze dla pracownika, w tej sprawie nic się nie zmieniło i nie zmieni.

mam rozumiec ze firma nie zaplacila mi tyle ile powinna?

Tak, powinni zapłacić 1600 EUR.

Podstawa prawna obok wymienionej wcześniej Dyrektywy:
Art. 8 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 593/2008

witam mam podobny przypadek ale doznalem urazu palcow.Firma wyplacila mi 100% skladki ZUS w zlotowkach ok500zl za tydzien czy to jest normalne czy mnie oszukali? prosze o pomoc

ja dostałem tez wynagrodzenie 100% składki zus,kolega który mial wypadek 2 tyg byl na zwolnieniu dostal 1400zl,ja za miesiac 2800zl,z tego co wiem to od średniej krajowej mi policzyli.dzwonilem do pip i zusu i powiedzieli ze jak pracuje w polsce i tu mam odprowadzane składki zus to za zwolnienie płaca w zł,widocznie musialo zmienic sie cos w tym roku bo w 2010 za zwolnienie bylo płacone w euro.

Ja przeczytalem cale rozporzadzenie parlamentu link u gory i jest napisane ze podlegamy prawu za granica mimo tego ze jestesmy zatrudnieni w polsce ja bynajmniej tak to zrozumialem tu jest to przetlumaczone to na chlopski rozum Międzynarodowe prawo chroni pracownika | prawo-pracy | prawo Nie wiem co mam robic czy domagac sie dalej o pieniadze czy nie kolega pracujacy w Polskiej firmie powiedzial mi ze on by dostal normalnie 100% pensji.

tu mi sie wydaje ze to wszystko to związane jest z polskim zusem,ja mam składki zdrowotne odprowadzane w polsce w zusie,a dodatkowo firma ubezpiecza nas w allianz.wiec mi sie wydaje ze to polski zus pokręcił ale dowiaduj sie zadzwon do panstwowej inspekcji pracy zobaczymy co ci powiedza,. bo firma to ci nic nie powie wiesz ze dla nich liczy sie kazdy zaoszczędzony grosz .

kolego a starales sie o odszkodowanie za wypadek jak tak to napisz mi co i jak robiles i gdzie musiales isc ja tez jestem ubezpieczony w zusie i w alliansie. A pisalem do panstwowej inspekcji pracy i odpisali mi ze musze podac wszelkie informacje o sobie wiec nie wiem czy dalej droazyc ten temat pogadam z moja szefowa.... A wyslalem emailem te linki co sa wyzej do ksiegowej i zadzwonila do mnie sama szefowa mowiac ze mi nawyzej da ze swojej kieszeni te pieniadze wiec juz widze ze jest cos nie tak bo jak ja bym byl pewny swojej decyzji to bym sie jej trzymal ze jest wszystko zgodne z prawem

dzien dobry !

mam pytanko związane z chorobowym w niemczech. żona moja pracuje w niemczech jest zatrudniona na pół etatu , pracuje jako pomoc domowa i ostatnio bardzo nażeka na silne bóle kregosłupa w zwiazku z tym faktem zamieza troche odpoczac lecz niewie jak to bedzie ze zwolnieniem lekarskim czy ma isc do lekarza w niemczech czy w polsce i jak to wyglada z wynagrodzeniem pragne nadmienic iz zatrudniona jest bezpośrednio u niemieckiego pracodawcy

co do odszkodowania to wszystkie dokumenty załatwil bhpowiec firmy ja tylko mu odesłalem zaswiadczenie n-9 o zakonczeniu leczenia od lekarza prowadzacego(prywatne leczenie- lepiej mozna załatwic)jestem juz po drugiej komisji lekarskiej za pierwszym razem przyznali 2,5 procent wiec sie odwołalem-czekam juz od 2 tyg na decyzje ile mi przyznaja.co do odszkodowania w allianz to bhpowiec przyslal mi papiery do wypelnienia ale powiedzial ze moge sie starac dopiero wtedy jak na przyznanym uszczerbku bedzie ze to Stały uszczerbek)co do przemo11 nie pomoge wiem tylko tyle ze ja pracuje w polskiej firmie a oni lubia skubnac troche dla siebie.pozdrawiam

witam ja mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiazać jestem zatrudniona u niemieckiego małżeństwa pracuje jako pomoc domowa w ostatnim okresie zaczą mnie bardzo bolec kregosłup ,podczas pobytu w polsce zgłosiłam sie do lekarza ten chciał mnie położyc do szpitala w celu przeprowadzenia wszystkich badan ,i teraz niewiem co mam zrobić bo jak pójde do szpitala w Polsce to jak to bedzie z moim zwolnieniem lekarskim i wynagrodzeniem ?
Bardzo proszę o rade ?

Powrót