Niemożność stawienia się w sądzie na rozprawie spadkowej

• Autor wątku Autor wątku Krystalla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystalla

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Kochani, proszę Was serdecznie o poradę i pomoc. Nie mam pojęcia, co począć. Otóż jestem osobą po wylewie, jestem sparaliżowana i w ogóle nie opuszczam domu. Okazuje się jednak, że w sądzie rejonowym wszczęte zostało postępowanie spadkowe po mojej zmarłej babci, z wniosku Starostwa Powiatowego - w związku z tym, że wiele dekad temu zabrany został babci pasek gruntu pod drogę i chodzi chyba o jakieś odszkodowanie. Moi rodzice też nie żyją i sąd informuje nas, rodzeństwo, jako uczestników postępowania. Domyślam się, że wkrótce dostanę wezwanie na rozprawę. I mam problem, bo nie jestem w stanie dotrzeć do sądu. Zaświadczenia od lekarza sądowego też nie uzyskam, bo do niego również nie dotrę. On nie jeździ na wizyty domowe. Co mam zrobić w tej sytuacji ?? Przypuszczam, że w sądzie honorowane są tylko upoważnienia notarialne, a notariusz też odpada. Poradźcie mi, co mam zrobić?... Kara sądowa za nieusprawiedliwioną obecność to dla mnie ogromna suma, a i tak pewnie nie skończyłoby to sprawy. Jestem w kropce. Proszę, doradźcie mi coś.

Krystalla napisał:
Kara sądowa za nieusprawiedliwioną obecność to dla mnie ogromna suma, a i tak pewnie nie skończyłoby to sprawy.
Póki co sąd Pani za nic nie ukarał. Stawiennictwo na sprawach o stwierdzenie nabycia spadku jest najczęściej nieobowiązkowe - dowie się tego Pani z listu poleconego. Wezwanie oznacza stawiennictwo obowiązkowe a zawiadomienie stawiennictwo nieobowiązkowe. Niezależnie od tego czy stawiennictwo będzie w pani przypadku obowiązkowe czy nie to dobrze byłoby pisemnie ustosunkować się merytorycznie do sprawy przesyłając do sądu odpowiedź na wniosek o stwierdzenie nabycia spadku w odpowiedniej liczbie egzemlarzy (tj. tyle ile wynosi liczba uczestników łącznie z wnioskodawcą oraz dodatkowy jeden egzemplarz dla sądu). Do pisma warto jeszcze opisać pokrótce pani stan zdrowia oraz załączyć dokumentację medyczną to potwierdzającą. Sąd nie 'wlepia' kar na lewo i prawo. Odnośnie merytoryki to wystarczy napisać według pani wiedzy:
  • kto dziedziczył po spadkodawcy wraz ze znanymi danymi tych osób,​
  • czy spadkobiercy żyją czy też mają już następców prawnych i dane tych następców prawnych,​
  • czy spadkodawca pozostawił testament lub testamenty a jeżeli tak to gdzie się znajdują,​
  • czy spadkodawca zawierał umowy o zrzeczenie się dziedziczenia,​
  • czy był wydany akt poświadczenia dziedziczenia lub stwierdzenie nabycia spadku,​
  • czy któryś z potencjalnych spadkobierców jest niegodny dziedziczenia;​
Jeżeli nie posiada Pani wiedzy co do jakiegoś elementu to też trzeba o tym napisać.

Byrhtnoth napisał:
Póki co sąd Pani za nic nie ukarał. Stawiennictwo na sprawach o stwierdzenie nabycia spadku jest najczęściej nieobowiązkowe - dowie się tego Pani z listu poleconego. Wezwanie oznacza stawiennictwo obowiązkowe a zawiadomienie stawiennictwo nieobowiązkowe. Niezależnie od tego czy stawiennictwo będzie w pani przypadku obowiązkowe czy nie to dobrze byłoby pisemnie ustosunkować się merytorycznie do sprawy przesyłając do sądu odpowiedź na wniosek o stwierdzenie nabycia spadku w odpowiedniej liczbie egzemlarzy (tj. tyle ile wynosi liczba uczestników łącznie z wnioskodawcą oraz dodatkowy jeden egzemplarz dla sądu). Do pisma warto jeszcze opisać pokrótce pani stan zdrowia oraz załączyć dokumentację medyczną to potwierdzającą. Sąd nie 'wlepia' kar na lewo i prawo. Odnośnie merytoryki to wystarczy napisać według pani wiedzy:
  • czy spadkobiercy żyją czy też mają już następców prawnych i dane tych następców prawnych,​
  • czy spadkodawca pozostawił testament lub testamenty a jeżeli tak to gdzie się znajdują,​
  • czy był wydany akt poświadczenia dziedziczenia lub stwierdzenie nabycia spadku,​
Jeżeli nie posiada Pani wiedzy co do jakiegoś elementu to też trzeba o tym napisać.
Byrhtnoth napisał:

Powrót