Nienależnie pobrana renta rodzinna / podzielona na 2 osoby ?

• Autor wątku Autor wątku domel18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domel18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,
Chciałem się poradzić w dosyć dziwnym przypadku, mianowicie posiadam rente rodzinną po zmarłej mamie, która była podzielona na dwie osoby (na mnie i mojego brata) ponieważ oboje się uczyliśmy. Ja dalej się ucze, natomiast brat dostał pismo, ze nienaleznie pobierał rente w okresie od marca do sierpnia (bo sprawdzili, ze jednak sie nie uczył) i ma zwrocic ok 2 tysiace złotych. Renta wynosi 560 złotych i była podzielona po ok 270 i w tamtym okresie właśnie tyle każdy z nas otrzymywał. Ja dopiero od niedawna dostaje cala rente. W takim razie, skoro w tamtym okresie dostawałem tylko 1/2 renty - a ZUS każe oddawać cześć brata, wynikałoby, że za tamten okres powinienem dostać całą część, czyli de facto to nie ZUSowi brat powinien oddać pieniądze tylko mi!? Jak się odwołać od tej decyzji? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Na wyrównanie 1/2 renty nie masz najmniejszych szans. Mogłeś zawiadomić ZUS, że brat nie uczy się i wówczas otrzymałbyś cała rentę, a tak...wypłata pełnego świadczenia od miesiąca, w którym bratu wstrzymano wypłatę jego części.

Odnośnie odwołania...w decyzji jest pouczenie.

No dobrze, ale przypuśćmy ze nie utrzymuje kontaktow z bratem i mieszkamy w innych miastach i nie mam z nim kontaktu, wiec nie posiadam informacji czy sie uczy czy nie. Skoro renta wynosi 560 i sie okazuje ze w tamtym okresie brat sie nie uczyl (no bo skoro ma zwrocic nienaleznie pobraną cześć to de facto sie nie uczył) to dlaczego ja nie dostane tego zwrotu? to chyba jest wielce nie sprawiedliwe i niezbyt sensowne?

Pobieram rentę rodzinną na pół z moją siostrą.mojej siostrze wstrzymali rentę od dnia 1 kwietnia 2010.i wydaje mi się że w tym momencie ja powinnam ją dostać, ale niestety nie otrzymałam. Pisałam do zus-u o wyrównanie renty, a oni odpisali że czekają na wyjaśnienia ze szkoły od mojej siostry.w maju 21-go okazało się że moja siostra otrzymała wyrównanie za kwiecień i za maj.wiem bardzo dobrze że nie uczęszcza do szkoły choć nie jest skreślona z listy uczniów.wiem że też nie mogła dostarczyć zaświadczenia ze szkoły swojej bo byłam i osobiście rozmawiałam z dyrektorem.tak więc pytanie moje brzmi dlaczego tak się stało że dostała te pieniądze? A chciałam zaznaczyć że moja siostra zawsze miała problemy z chodzeniem do szkoły i dlatego szkoła postanowiła jej wydawać zaświadczenia co miesiąc.ostatnie zaświadczenie wzieła w grudniu 2009 na styczeń. A później nie dostarczała.dlaczego zus to przeoczył. I czy pieniądze za miesiąc kwiecień i maj mi się należą? Chciałam jeszcze podkreślić że napisałam teraz do zus-u o wyrównanie pieniędzy począwszy od 1 kwietnia ponieważ moja siostra nie chodzi do szkoły. Myślicie że co mi odpiszą......

Poczekaj aż odpiszą :) Nie prowadzimy działalności wróżbiarskiej.

Powrót