Nienaleznie pobrana renta rodzinna. Prosze o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Patryk_W
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk_W

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6

Witam!
W roku 2011 zlozylem dokumenty na studia w Polsce. Na studia nie uczeszczalem, poniewaz wyjechalem za granice i zamierzalem tam zaczac studia od stycznia, aczkolwiek kierunek ktory mialem studiowac nie mial wystarczajacej ilosci osob, tak wiec wszystko sie przedluzylo.
Swiadczenie po zmarlym ojcu pobieralem od wrzesnia 2011 do wrzesnia 2012. Nie zglosilem przerwania studiow w Polsce. Dostalem teraz pismo o zwrot pieniedzy za nienalezne pobieranie pieniedzy, okolo 11 000zl + odsetki 4000.
Renta od wrzesnia do grudnia 2011r wynosila 1200zl , od stycznia do wrzenia 2012r 640zl, poniewaz moja mama wystapila w styczniu o czesc renty.
Moje pytanie to, czy renta ktora pobieralem w czasie studiow (zostalem wydalony po kilku m-cach) takze mi sie nienalezala, czy ZUS powinien naliczac kare od momentu wydalenia?
Jesli moja mama wystapila o polowe renty od stycznia 2012, co powinna zrobic by ZUS zwrocil jej druga polowe od stycznia 2011 - wrzesnia 2012, ktora wyplacal mi. Mama skonczyla 50 lat w czerwcu 2011r. takze renta nalezala jej sie juz od wrzesnia 2011r. czy jest mozliwosc, by zwrocili jej pieniadze rowniez za okres od wrzesnia do grudnia.

W tej chwili studiuje za granica na studiach dziennych. Czy jest mozliwosc umorzenia odsetek i rozlozenia kwoty na raty?

Bardzo prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.

Po co kolejny raz piszesz to samo??
Na ten temat już pisano wielokrotnie. Użyj opcji"szukaj"

Ten sam temat, ale inna sytuacja. Mam inne pytanie, wiem ze jak w podobnych tematach musze zwrocic pieniadze, ale moje pytanie jest odnosnie zwrocenia pieniedzy mojej mamie przez ZUS.
Jezeli nie masz ochoty odpowiadac, to po prostu sie nie udzielaj.

Wiec moja mama nie jest w stanie odzyskac czesci pieniedzy, ktrora jej przyslugiwala od momentu w ktorym zostalem wydalony ze studiow?
W takim razie jest to niesprawiedliwe. Rozumiem, ze ja pobieralem swiadczenie nieslusznie i musze te pieniadze zwrocic, ale dlaczego ZUS przywlaszcza sobie pieniadze nalezne mojej mamie. Ona nie wiedziala o tym,ze przerwalem studia bo nie mielismy kontaktu, a ja nie wiedzialem ze dostaje polowe renty bo bylem za granica.
Czy jest mozliwosc jakiegokolwiek wniosku lub odwolania? Chcialbym zeby moja mama otrzymala te pieniadze.

Odsyłam do "Ustawa o Emeryturach i Rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych"
Rozdział "Renta Rodzinna".

Powrót