D
Donizi89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam wszystkich. Moj problem polega na tym, że w latach 2010 - 2015 pobieralem rente rodzinna, w 2011 zacząlem prace na umowe o pracę. Niestety przekroczyłem próg zarabkowy i musiałem oddac znaczna cześc renty. Oddawałem ją sumiennie od 2012 roku do 2015 tyle ile wyliczył zus, w 2012 roku natomiast zus sam pobierał sobie część renty na poczet spłaty nienależnie pobranych składek. W 2013 zapłaciłem całość jak i w 2014 i 2015r. Niestety ostatnio dostałem znowu do zapłaty ponad 2500 zl za rok 2012. Zdziwiony tym faktem udalem sie do Zus i chcialem wytlumaczyc dlaczego po tak dlugim czasie dostalem polecenie zaplaty oraz co wplywa na ta kwote, okazało się że Panie z ZUS poprostu przeoczyły, a nawet jak mi zostało powiedziane wprost ,,zapomniały'' wczesniej o tej kwocie i dopiero teraz po prawie 5 latach dostałem do zapłaty reszte zaległych zobowiazan. Poczytałem troche w internecie i doczytałem się że zus Nie może żądać zwrotu kwot nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych:
za okres dłuższy niż ostatnie 12 miesięcy, jeżeli osoba pobierająca świadczenia zawiadomiła organ wypłacający świadczenia o zajściu okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty, a mimo to świadczenia były nadal wypłacane,
w pozostałych przypadkach, za okres dłuższy niż ostatnie 3 lata.
I teraz moje pytanie do Państwa co mogę z tym zrobic, czy ktoś może miał podobną sytuacje i jak ją rozwiązał, bo wiadome, że wolalbym uniknąć płacenia, szczególnie po tak dlugim czasie, nie z mojej winy. Gdybym odrazu w 2012 dostał takie pismo napewno bym uregulowal ta zaległość, lecz wina nie leży po mojej stronie, gdyż pismo dopiero dostałem teraz, a wystawione zostało 16.06.2015 r. Dziekuje i pozdrawiam, oraz czekam na odpowiedzi.
za okres dłuższy niż ostatnie 12 miesięcy, jeżeli osoba pobierająca świadczenia zawiadomiła organ wypłacający świadczenia o zajściu okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty, a mimo to świadczenia były nadal wypłacane,
w pozostałych przypadkach, za okres dłuższy niż ostatnie 3 lata.
I teraz moje pytanie do Państwa co mogę z tym zrobic, czy ktoś może miał podobną sytuacje i jak ją rozwiązał, bo wiadome, że wolalbym uniknąć płacenia, szczególnie po tak dlugim czasie, nie z mojej winy. Gdybym odrazu w 2012 dostał takie pismo napewno bym uregulowal ta zaległość, lecz wina nie leży po mojej stronie, gdyż pismo dopiero dostałem teraz, a wystawione zostało 16.06.2015 r. Dziekuje i pozdrawiam, oraz czekam na odpowiedzi.