nienależnie pobrane świadczenie

• Autor wątku Autor wątku Patusineczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patusineczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
mam następujący problem, dziś otrzymałam pismo z ZUSu z informacja o nienależnie pobranych świadczeniach w okresie 21.02.2009 do 30.04.2010 r, i o tym że w terminie 30 dni mam zwrócić ZUSowi kwote 9 800 zł. Zamierzam się odwoływać, ale chce wiedziec czy mam jakies szanse.
sprawa wyglada tak:
we wrzesniu 2008 r skonczylam liceum
od pazdziernikia 2008 podjelam studia na wyzszej uczelni i zaniosłam do zusu zaświdczenie ze do 2011 bede studentka tej uczelni
jednakże w lutym 2009 zrezygnowalam z tej uczelni i zapisalam sie na studium (niestety z niewiedzy nie powiadomilam zusu o zmianie uczelni) , w tym studium uczylam sie do sierpnia pozniej wyszlam za maz i sie przeprowadzilam,w nowym miejscu zamieszkania od wrzesnia 2009rozpoczelam nauke i nadal sie tam ucze, nie mam co prawda 100 % obecnosci ale zaliczam wszystkie przedmioty, tymczasem dzis zus wyslal mi pismo ze mam zwrócilc pieniadze z tytulu nienależnie pobranych świadczeń
co zrobic? czy dostarczyc zusowi zasiadczenia o zmianie szkoly, ktore potwierdzaly by ze sie nadal ucze?? prosze o odpowiedz?? prosze tez napisac czy wrazie czego zus rozklada ta naleznosc na raty?

Patusineczka napisał:
co zrobic? czy dostarczyc zusowi zasiadczenia o zmianie szkoly, ktore potwierdzaly by ze sie nadal ucze

Tak. Będzie musiała Pani zwrócić świadczenie tylko za miesiące, w których nie była Pani uczniem/studentem.

ZUS bez problemu rozłoży na raty dług. Należy tylko złożyć podanie z propozycją na ile rat chciałaby Pani rozłożyć tę kwotę.

Powrót