nieoddane pieniadze

• Autor wątku Autor wątku victoria86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

victoria86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
wczoraj dowiedzialam sie od pewnego policjanta ze jesli ktos pozyczyl pieniadze i dana osoba niechce oddac i nie ma sie umowy na pismie to mimo wszystko mozna zalozyc danej osobie sprawe z powodztwa cywilnego, ze jest akt prawny mowiacy o umowie slownej czycos takiego???? chcialabym wiedziec. ktory akt sie do tego odnosi , czy mam jakie kolwiek szanse wygrac sprawe majac tylko swiadkow ze porzyczylam pieniadze i ze niechce mi oddac.na jakie art powinnam sie powolac i jak zlozyc taki wniosek do sadu??? prosze o wszelkie informacje ktore mogly by mi pooc lub doradzic co mam zrobic

Najpierw wypadałoby wezwać dłużnika do zapłaty listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Po nieustosunkowaniu się do niego - przedsądowym wezwaniem do zapłaty.
Potem należy sformułować pozew "O Zapłatę" z podaniem wysokości długu, okoliczności pożyczki i z danymi osobowymi świadków. Na art. KC proszę się powołać - niekoniecznie literalnie, gdyż nie musi pani się znać na prawie - no chyba, że pozew sporządzi prawnik - to wtedy by wypadało przytoczyć przepisy prawa.
Pozdrawiam i powodzenia.

Tak tylko jeszcze małe "ale"
Troszke zależy od tego jaka to była kwota i czy nie masz viktoria umowy na piśmie bo jej nie było, czy też umowa na piśmie była ale teraz jej nie ma.
Jasne forma ustna może być ale art. 720 par 2 kc mówi o tym, ze dla celow dowodowych pożyczka wyższa niż 500 zł powinna być stwierdzona pismem.
Przed sądem więc nie będziesz mogła dowodzić tej pożyczki (jeśli więcej niż 500zł) przez przesłuchanie stron lub świadków, chyba że strony (wy oboje) wyrazicie na to zgodę, lub pożyczka będzie uprawdopodobniona pismmem, lub gdy umowa na piśmie była ale ktoś ją podwędził :) albo uległa zniszczeniu, zagubieniu.
Ewentualnie jeśli jesteś konsumentem w "sporze z przedsiębiorcą" to dowód z swiadków lub przesłuchania stron będzie dopuszczony na Twoje żądanie.

A co do uprawdopodnienia na piśmie - w zasadzie nie musi być to nic specjalnego.
Może napisz mu/jej list, spytaj co tam ze spłatą, że Ci sie nie spieszy aż tak bardzo ale chciałabyś wiedzieć kiedy może oddać Ci tyle i tyle.
Może odpisze i będzie to "uprawdopodobnienie", że ta pożyczka istniała.
A może pożyczałaś pieniądze przelewem itp więc to w zasadzie by już wystarczyło żeby dopuścić dowód ze świadków itd.

Powrót