Nieodebrana przesyłka a zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku krystianG0411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystianG0411

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Mam pewien problem.
Sprzedałem jako Firma przedmiot, wysyłam go listem poleconym na adres podany w formularzu przez kupującego.
Kupujący zapłacił z góry za wysyłkę 5.50zł, przesyłka wróciła do mnie, zostałem obciążony zwrotem ponownie 5.50zł, czyli jestem stratny.
Adres który podała kupująca, był adresem siedziby wielu firm (tego nie podała), powód zwrotu przez pocztę to "brak nazwy firmy pod adresem". Trochę bezczelna Pani chce zwrotu pieniędzy za przesyłkę, ja jestem stratny. Co teraz? jak to prawnie wygląda? Muszę jej zwrocić czy ona musi odebrać osobiście lub ponownie zapłacić za wysyłkę? Czy mogę jej doliczyć koszty za zwrot?

Na allegro, przesyłka polecona, czyli monitorowana. Paczka do dziś jest nie rozpakowana u mnie. Pani stwierdziła, że nie musi podać nazwy firmy, ale ja jej wysłałem na podany adres, czy ja zawiniłem w jakimś względzie? Pani w mailach nic nie pisała o Odstąpieniu od Umowy, a jak ma się Odstąpienie od Umowy w takim przypadku? Fakt, być może zawinił doręczyciel, jednak podał powód że "brak nazwy firmy" a pod adresem jest kilka firm.

Poproś o podanie poprawnego adresu i wpłacenie pieniędzy na Twoją ponowną przesyłkę.

Próbowałem bo czytałem trochę na ten temat, jednak Pani jest bezczelna i stoi przy swoim, zwyzywała moją żonę, która próbowała jej wytłumaczyć jak to wygląda i trochę nas to zdenerwowało, wysłała mi nr konta do zwrotu. W takiej sytuacji ile ma dni na odstąpienie od umowy? może odstąpić, jeśli podała nie kompletny adres?

Skopiuj i wklej tu całą zawartość zakładki "informacje od sprzedającego".

Powrót