Nieodebrana przesyłka pobraniowa - zwrot kosztów

• Autor wątku Autor wątku marcin48
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin48

Witam
Mam problem. Jestem osobą prywatną. Wystawiłem na olx koła do samochodu. Szybko znalazł się chętny, lecz jak to w tych czasach bywa zaakceptował tylko wysyłkę za pobraniem. Zgodziłem się ponieważ trudno spodziewać się kogoś kto przeleje obcemu kasę na konto. Koła były opisane rzetelnie więc nie ma mowy o pomyłce. Sprzedający zapierał się że na 100% odbierze koła. I ... nieodebrał. Od kilku dni nie ma z nim kontaktu. Nie odbiera telefonów i rozpłynął się w powietrzu. Oczywiście jest z drugiego końca Polski. Mam zapisaną całą rozmowę na olx gdzie omawiamy szczegóły wysyłki i uzgadniamy cene. Wysyłka kosztowała mnie 100zł w jedną stronę, a teraz muszę zapłacić jeszcze 100zł za wysyłkę z powrotem do mnie. Dzisiaj wysłałem wezwanie do zapłaty potwierdzonym listem w którym domagam się 200zł, ale pewnie go nie odbierze. Co robić dalej. Złożyć wniosek do sądu? e-sądu? Jak to się robi?

Na stronie e-sądu przeprowadzi cię "za rączkę" od początku do końca.
Także zarejestruj się i działaj zgodnie ze wskazówkami.

ale jak to będzie wyglądać formalnie? nie musze czasem znać jego peselu czy coś w tym stylu? Mam tylko imię, nazwisko, adres i telefon do gościa.
Muszę coś za sprawę płacić? Jeśli tak to jak później wygląda zwrot kosztów? Nie muszę czasem jeździć po sądach? Wszystko zostanie załatwione bezemnie?

to w takim razie skąd ja mam wziąć pesel tego goscia? Moge podac wszystko bez peselu.

Podaj bez numeru pesel tylko gdzieś wciśnij prośbę o jego ustalenie w związku z art. 208 1 k.p.c.

dziękuje bardzo za pomoc, jak będę miał jeszcze jakieś problemy to napisze tutaj.

nie potrafię dodać pozwanego bez numeru pesel.
Mogę jedynie wcisnąć opcję obcokrajowiec i wtedy nie muszę tego podawać wolałbym jednak zrobić wszystko zgodnie z prawem. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie mam wcisąć tą prośbę o ustalenie nr pesel?

marcin48 napisał:
Dzisiaj wysłałem wezwanie do zapłaty potwierdzonym listem
Zanim złożysz pozew i wydasz niepotrzebnie pieniądze zastanów się jaki masz dowód na zawarcie umowy?

mam całą rozmowę zapisaną na olx.
wykonaliśmy również 5 rozmów telefonicznychy. Wszystko jest w bilingach, ale chyba najważeniejsze to rozmowy z olx'a. Ugadujemy tam cenę ustalamy szczegóły wysyłki i podaje mu w nich numery listów przewozowych. Pisałem mu również żeby zrobił mi przelew, bo boję się, że nie odbierze on natomiast wybrał opcję za pobraniem.

Zanim złożysz pozew i wydasz niepotrzebnie pieniądze zastanów się jaki masz dowód na zawarcie umowy?
Może ma nadzieję że pozwany nie napisze sprzeciwu?

mam całą rozmowę zapisaną na olx.
Żaden dowód jak gość się wyprze. Pozostaje mieć nadzieję że tego nie zrobi.

Zastanow sie czy robienie z tym cokolwiek ma sens, bowiem poniesiesz wieksze koszta dochodzac sprawiedliwosci - ktorej nie uzyskasz - niz poniosles strate.
Wyciagnij wnioski, nie popelniaj wiecej tego bledu, zapomnij.

ale głupoty piszecie ,e nawet sie tego czytac nie chce ,jesli gośc ma potwierdzona rozmowe z tym klientem ,pokwitowania nadania ,scan emonitoringu paczki niepodjętej ,kazdy sąd mu uwzględni te straty ,co to obchodzi sprzedawce?jesli kupujący jest durnym dzieckiem lub idiota niech oddaje sprzedawcy koszty które poniósł za wysyłke towaru jak i odbiór awizowanej paczki

kalambur1986 napisał:
ale głupoty piszecie ,e nawet sie tego czytac nie chce ,jesli gośc ma potwierdzona rozmowe z tym klientem ,pokwitowania nadania ,scan emonitoringu paczki niepodjętej ,kazdy sąd mu uwzględni te straty ,co to obchodzi sprzedawce?jesli kupujący jest durnym dzieckiem lub idiota niech oddaje sprzedawcy koszty które poniósł za wysyłke towaru jak i odbiór awizowanej paczki

Czyli mówisz, że jak na olx podam Twoje imię, nazwisko i adres, a Ty nie odbierzeszesz przesyłki to każdy sąd każe Ci za nią zapłacić?

gościu ..jesli niemasz zielonego pojęcia to najlepiej zamilcz ,ja przerobiłem 4 takich gości i wszystkie sprawy mam wygrane ..najwiecej do powiedzenia maja osoby które nigdy w życiu nie przerabiały danego tematu ale oczywiście najmądrzejsze są ...wpisujesz dane kóre podaje ci kupujący ,sąd wysyła nakaz zapłaty na dana osobe pod dany adres,jeśli doszło do złych danych osoba pozwana składa sprzeciw .W tedy taka osoba może złozyć doniesienie na policje ze ktoś podszywa się pod nia i policja zwraca sie do olx o udostępnienie numeru ip komputera i s[prawdzeniedanego gościa który sie nim posługuje .Po ustaleniu takich danych ,powód może pierwsza sprawe przegrać (bo moga być lewe dane) ale kolejną obciąza juz prawidłową osobe .nie spotkałem sie nigdy by ktos zamawiając przesyłke pobraniową podał dane kolegi (moze sa takie sytuacje ) ja opisuje sytuacje takkie jakie przerobiłem a wmawianie poczatkującym ,żeby olali temat albo dali sobie spokój bo osoba która im odpisuje niewierzy w to to najlepiej zamilknąc i nie doradzac zle ,z tego co sie orientuje w każdym s adzie taka sprawe sie wygrywa o zwrot kosztów a co z danymi?...podałem wyżej ,jesli pozwany otrzyma pozew a nic o tym niewiem występujedo policji z wnioskiem o ustalenie osoby która podszywa się pod niego i loguje sie do systemu olx(administratorzy takie ip logowań maja w panelu admina więc to nie problem ustalić takiego gościa),jesli temat był załatwiany telefonicznie to mozna usttalić właściciela telefonu ,jesli karta prepaid to juz gorzej wtedy trzeba liczyć na farta ,że dane które podawał do wysyłki sa prawdziwe ,ale podkreślam ,nie spotkałem się z czyms takim były osoba zamawiająca towar za pobraniem podawała fikcyjny adres,w 99% (zawsze tam jakis procent moze sie znaleśc)podaje prawdziwe dane i albo sobie żarty robią ,albo nie maja kasy na odebranie albo olewaja temat ,a co do peselu danej osoby bardzo łatwo ustalic pesel takiej osoby wystarczy w pozwie uwzględnić prosbe o ustalenie peselu poniewaz jako sprzedający nie ejstes w stanie samemu go ustalic(ochrona danych osobowych) i sąd nakaże ustalenie tych danych ...tak wiec kolego troche sie na tym znam to mnie nie ucz bo juz troche przerobiłem tych tematów w życiu

Mam pytanie niejako z drugiej strony sporu. Otóż mój ojciec, człowiek już na emeryturze i podatny na triki telemarketerów, odebrał wczoraj telefon z jakiegoś sklepu, co skończyło się tym, że zamówił za pobraniem wkładki do butów o wartości 150 zł. Chociaż pytał, nie uzyskał informacji co do nazwy i adresu firmy, strony internetowej sklepu, ani możliwości reklamacji (usłyszał, że "jeszcze się nie zdarzyły"). Niestety, uległ perswazji osoby sprzedającej i zamówił towar, chociaż nawet nie zapytano go o rozmiar stopy. Czy jedyną drogą odkręcenia zakupu jest opłacenie i przyjęcie paczki, a potem odstąpienie od umowy w nadziei, że uda się odesłać paczkę, a sprzedawca ją odbierze?

Ostatnia edycja:
W ciągu 14 dni kupujący ma możliwość odstąpienia od zakupu ,pakuje ją ponownie w stanie nienaruszonym sporządza krótkie pismo lub wypełnia druczek i odsyła na teren siedziby nadawcy ,jeśli przesyłki jeszcze nie odebrał może nie odebrać ,przesyłka wroci do nadawcy

Ja mam ten sam problem, pomoże ktoś z e-sądem?

Powrót