Nieodebrana przesyłka pobraniowa

• Autor wątku Autor wątku gerwazy_kr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerwazy_kr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Nieodebrana przesyłka pobraniowa

Jestem przedsiębiorą prowadzącym DG. W jej ramach sprzedaję towar za pośrednictwem internetu np. w serwisie Allegro.

Jeden z Kupujących po wygraniu kilku aukcji wypełnił formularz opcjo dostawy wybierając przesyłkę pobraniową.

Przesyłka została do niego wysłana jednak nie podjął jej w terminie i przesyłka wróciła do mnie. Nie ma z nim żadnego kontaktu. Nie jestem jedyną wykiwaną osobą.

Czy w przyszłości mogę umieścić w Regulaminie Sprzedaży zapis, że nieodebranie przesyłki pobraniowej skutkuje naliczeniem kary umownej w wysokości 100% wartości towaru + koszty wysyłki + koszty zwrotu + inne poniesione koszty związane z np. wysyłką wezwania do odbioru, zapłaty itp.

Następnie wystawić Fakturę VAT dla danej osoby i czekać na zapłatę bądź w przypadku braku zapłaty skierowaćsprawę na drogę postępowania sądowego.

Proszę o info.

Możesz zażądać zwrotu kosztów, 100% wartości towaru to przesada...

Przykład: Po zakończeniu aukcji czekam np. 2 tygodnie na odzew, po 2 tygodniach Kupujący wybiera, ze chce przesyłkę pobraniową. Następnie przez 2 tygodnie nie odbiera przesyłki. Jestem około 1 miesiąc z towarem, który sprzedałem i mam zamrożony. Skoro 100% wartości towaru to za dużo to ile będzie rozsądnie?

W sumie źle napisałem, jeżeli sprzedał Pan przez kup teraz to może pan zażądać pieniędzy za przesyłkę i ten towar i dodatkowo doliczyć kosz przechowywania go. Oczywiście, jeżeli zapłaci wtedy musi Pan ten towar dostarczyć. A jeżeli nie będzie chciał towaru to koszt przesyłki + ustawowe odsetki.

Towar został sprzedany w formie aukcji z licytacją. Dlatego, że takie sytuacje powtarzają się dość często chciałbym tę kwestię uregulować stosownym zapisem w Regulaminie. Już wiemy, że mogę żądać zwrotu kosztów wysyłki i zwrotu do nadawcy + ustawowe odsetki. Pozostaje kwestia czy mogę naliczyć jakąś opłatę tzn. karę za nieodebranie przesyłki a jeżeli tak to jaką?

Powrót