Nieodebrane awizo od komornika w skrzynce na listy

• Autor wątku Autor wątku jete
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jete

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,od listonosza wiem ze wczoraj wrzucil mi do skrzynki awizo od komornika(jest to pierwsze pismo),wiem o jaki dlug chodzi ,wiem ze dlugi trzeba splacac ale to moj pierwszy raz z komornikiem i chcialbym prosic o pomoc w odp.na pytania:

1.czy mam faktycznie czas 2 tygodnie( tak jak z innymi listami) na odebranie tego lisu od komornika(2 razy awizo)czy w tym czasie nie podejmie on innych dzialan wobec mnie?-potrzebuje troche czasu zeby zebrac pieniadze

2.czy jesli przed odebraniem tego listu od komornika zaplace wierzycielowi z odsetkami naleznosc to uda mi sie obnizyc koszty komornicze czy to nic nie da?

3.czy jesli splace wierzyciela to pozostanie dlug "tylko"nalezny komornikowi to wtedy da rade z nim te "jego"koszty rozlozyc jakos na raty?da sie wtedy dogadac?

szkoda ze moj komornik ktory zajal sie odzyskanie dlugu od dwoch moich klientow nie jest skuteczny-nic sie w sprawie nie dzieje od dlugiego czasu(poza zajeciem pustego konta)a ja przez to jestem w tarapatach finansowych

Ostatnia edycja:
1. tak masz, pismo od komornika możesz odebrać nawet w ostatnim dniu,
2. nie
3. koszta egzekucyjne i tak musisz zapłacić

OK. ale nieodebranie nie wstrzymuje niczego - komornik może podjąć czynności w miejscu zamieszkania a rachunki o ile są to albo już są zajęte albo będą niebawem

nie mam na mysli ze nie odpiore WCALE wiem ze nieodebranie niczego by nie zalatwilo,odbiore tylko chyba mam na to 2 tygodnie i czy w tym czasie komornik dziala dalej czy dopiero jak bym nie odebral w przeciagu tych 2 tygodni?

1.ale jesli splace wierzyciela nim odbiore pismo od komornika to chyba oplata u komornika wyniesie nie 15% tylko 5%(plus inne koszty)czy sie myle?
2.czy w tym pismie od komornika jest jakis termin podany na zaplate-jak krotki,zwykle ile wynosi ?

Ostatnia edycja:
czy w tym pismie od komornika jest jakis termin podany na zaplate-jak krotki,zwykle ile wynosi ?

komornik działa od dnia wydania postanowienia o wszczęciu egzekucji, kiedy odbierzesz polecony od komornika to twoja sprawa masz 14 dni na podjecie listu.

czy ktos mi moze mniej wiecej wyliczyc koszty komornicze od kwoty zadluzenia (z odsetkami) ktora wynosi 9600 zl ? ile moge sie spodziewac tych kosztow od takiej kwoty ?

Dokładnie masz 15 dni na odebranie listu: 7 następnych dni po pierwszym awizo, 1 dzień w którym listonosz zostawia drugie awizo i 7 następnych dni po drugim awizo. Po tym terminie masz jeszcze siedem dni na złożenie skargi.

nora47 napisał:
odbierz ten list od komornika to się dowiesz.

nie powiem zeby to byla pomocna odpowiedz chodzilo mi o podanie mniej wiecej jakie koszty komornicze od tej sumy beda,chcialem to wiedziec przed odbiorem listu

prosze powiedziec jak calosciowo rozliczyc sie z komornikiem chce wplacic cala nalezna kwote od razu :

1.czy calkowita kwote podana w liscie od komornika splacic przelewem na konto czy wplacic u niego w kasie? KTORA OPCJA LEPSZA aby szybko zaksiegowali u niego wplate?
2.czy po calkowitej splacie pisac do niego pismu w rodzaju prosba o zakonczenie/umorzenie egzekucji?
3.czy mam mu od razu przelac wiecej niz kwota podana w liscie bo rozumiem ze dlug po tych 2 tygodniach od nadania/sporzadzenia listu wzrosl o odsetki?
4.co zrobic zeby po tej wplacie za kilka tygodni nie dostac pisma ze dalej zalegam z jakimis niedoplatami i znow wystapia dodatkowe koszty ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przyjść, prosić o wyliczenie na dzień X co do gr i tego dnia wpłacić wskazaną kwotę.
Sprawdzić czy adres jaki posiada jest adresem gdzie odbierze się kores.
Czekać na postanowienie.

Szybciej jak wpłaci się w kasie.

wczoraj odebralem list,zadzwonilem i umowiles sie na jutro tj.czwartek ze przyjde na ostateczne rozliczenie i od razu splace calosc...a dzis mam blokade w dwoch bankach....dobra ok ,mozna bylo sie spodziewac przeciez oni szybko dzialaja...co teraz mam zrobic,tak czy inaczej jutro do niego jade
1.czy wplacac jutro u niego w kasie?
2.czy czekac az sobie sciagnie sam z konta tylko ciekawe z ktorego
3.ile ma komornik czasu na odblokowanie moich kont jak mu wplace jutro w kasie?
4.dlaczego na dwoch kontach w dwoch bankach sa dwie inne kwoty zajecia jedna od drugiej to roznica ok.700zl....a na wezwaniu jeszcze inaczej

Wczoraj na jutro czyli dziś to piątek, nie czwartek.

Jeśli to rachunek osobisty to trochę przekazanie środków może potrwać. Nie wiem jakie są tam wpływy.
Najszybciej jak wpłacisz sam w kasie. Po spłacie tego samego dnia możesz wnioskować/prosić o to, żeby umorzono zajęcie rachunków na miejscu - umorzenia dostaniesz do ręki i zaniesiesz sobie do oddziału banków - będzie szybciej.
Ogólnie po spłacie wszelkie czynności ... niezwłocznie - nie ma terminu - to co napisałem wyżej o umorzeniu z rachunku "do ręki " to nie jest obowiązek. Obowiązkiem jest wydanie postanowienia - też niezwłocznie.

Dlaczego w 2x bankach jest różnica - nie wiem. Inna kwota będzie na zawiadomieniu, inna na wezwaniu do zapłaty, inna na odpisie zajęcia rachunku a inna jak zadzwonisz zapytać o stan itd
art 49 ukse

faktycznie dni mi sie pomylily ,tak czy inaczej dzis na 13ta jestem umowiony u komornika

mam jeszcze pytanie bo zdziwilem sie ze z konta pko bp(osobiste) mimo blokady zrobilem wczoraj przelew na 2900zl i pozostalo saldo dodatnie 3zl

natomiast w drugim banku(paribas osobiste)) saldo zrobilo sie na minusie o kwote wnioskowana przez komornika ,zablokowane mam wiec 300zl ktore bylo na koncie i tego juz nie mozna przelac,

jak to jest ze z jednego konta mozna bylo zrobic przelew a z drugiego nie?

prosze napisac bo nie wiem jak szybko uda sie odblokowac konta-czytalem ze niektore banki honoruja jedynie pisma wyslane od komornika o umorzeniu blokady a nie te dostarczone przez klienta osobiscie wiec to moze potrwac-czy w takiej sytuacji skoro udalo mi sie z pko bp skorzystac z pieniedzy to jesli bedzie tam wplyw rowniez bede mogl z niego skorzystac mimo blokady? czy jednak zalozyc konto w innym banku ale w jakim?

Powrót