Nieodebranie odcholowanego auta z parkingu

• Autor wątku Autor wątku nimfadora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nimfadora

Użytkownik
Odpowiedzi
92
Witam.Mam nadzieję,że w dobrym miejscu umieszczam to pytanie.sprawa wygląda następująco:niedaleko pracy było miejsce gdzie można było zaparkować auto.Koleżanka jak co dzień zaparkowała i poszła do pracy.Po wyjsciu okazało się,że auta nie ma.Zasugerowałam jej telefon do straży miejskiej i rzeczywiście auto zostało odcholowane.Okazało się ,że zastawiła wjazd na teren prywatnej posesji.Trochę się zdziwiłyśmy bo od lat nikt nie korzystał z tej posesji i nawet nie wiedziałyśmy,że tam jest jakikolwiek wjazd bo nie było żadnych oznaczeń.Oznaczenia pojawiły się w ciągu feralnego dnia kiedy to stało auto,a są to białoczerwone taśmy i informzcja:teren prywatny wjazd wzbroniony.Koleżanka się odgraża,że auta nie odbierze bo jest stare i mniej warte niż opłata za holowanie.A ja mam pytanie czy rzeczywiście może nie odebrać auta?co jej grozi?

Tak może nie odbierać.
Co jej grozi? Wysoki rachunek za parking i odholowanie.

Dziękuję,może jak jej pokażę odpowiedź to przejrzy na oczy:)Pytanie z innej beczki:czy można rządać od właściciela posesji zwrotu kosztów holowania jeśli udowodni się,że nie było żadnego oznaczenia wjazdu??

No zawsze wygladalo to jak ogrodzenie w calości bez wyraźnego rozgraniczenia na bramę,dopiero tego dnia zostalo oznaczone białoczerwoną taśmą i od wewnątrz pojawiły się przyczepione tabliczki z napisem:Teren prywatny,wstęp i wjazd wzbronione,no i to ogrodzeni jest teraz już otwarte ...

Nie rozumiem - zawsze był mur, czy też jednak miejsce do wjazdu, ale nie używane?

Nie mur tylko metalowe ogrodzenie,które wyglądało jak ciąg,okazuje sie że jest to otwierane od środka posesji.od strony ulicy wygląda to po prostu jak ogrodzenie posesji.

Dodam jeszcze ,że dzisiaj była montowana brama z prawdziwego zdarzenia,czyli taka wyraźnie widoczna dla każdego,że tam jest wjazd.

metalowe ogrodzenie,które wyglądało jak ciąg,okazuje sie że jest to otwierane od środka posesji.
Trudno ustosunkować się do problemu, nie widząc tego.
Generalnie zastosowanie ma art.48 i 49 prawa o ruchu drogowym.

Dziękuję za poświęcony czas.Mimo wątpliwości i tak to auto koleżanka musi odebrać i zapłacić i tak:( no i musimy szukać nowego miejsca do parkowania:(

Powrót