Nieodebranie paczki pobraniowej. Co robić ?

• Autor wątku Autor wątku alekstorino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alekstorino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam problem z klientem, który nie odebrał paczki pobraniowej.
Otóż poprzez portal olx.pl sprzedałam 2 rzeczy panu, który chciał wysyłkę za pobraniem. Oczywiście się zgodziłam, ponieważ też boję się oszustów i zamawiam tylko za pobraniem. Paczka została przeze mnie wysłana kurierem, jednak w dniu kiedy miałam się stawić po pieniądze okazało się, że klient odmówił przyjęcia paczki,oczywiście mnie o tym nie informując, w związku z czym musiałam ponieść jeszcze koszty powrotu paczki do mnie.

Wysłałam na portalu upomnienia nie raz i nie dwa. Dowiedziałam się, że mogę wysłać mu przedsądowe wezwanie do zapłaty, takteż zrobiłam, jednak zaraz mija termin na zwrot pięniędzy a ja ich dalej nie otrzymałam. Co dalej ?
Czy należy to podać do sądu? Słyszałam, że istnieje takie coś ja e-sąd.
Bardzo proszę o pomoc, teraz już jestem koło 50 zł w plecy.

Pamiętaj o art.6 KC.

alekstorino napisał:
Czy należy to podać do sądu?

Podobny temat był wałkowany na forum kilka razy.

Podsumowując: odpuść sobie. I nie sprzedawaj nastepnym razem rzeczy.

Niestety nie odpuszczę i nie chodzi tu o głupie 50 zł ale o sam fakt, być może ten facet oszukał nie pierwszy raz.
A pisanie żeby więcej nie sprzedawać jest raczej zbędne.

Jeśli nie mamy nic ciekawego ani mądrego do powiedzenia nie zostawiajmy odpowiedzi :)

alekstorino napisał:
Jeśli nie mamy nic ciekawego ani mądrego do powiedzenia nie zostawiajmy odpowiedzi :)

Spoko. Znam takich mądrali co się sądzili o 50zł a później musieli zwracać stronie przeciwnej setki złotych bo przegrywali sprawy.

Ale kto "bogatemu" zabroni?

Powodzenia :)

Ostatnia edycja:
Mam wszystko co podał, imię nazwisko adres, oprócz nr tel.

Ktoś mnie oszukał, są na to dowody (np. list przewozowy kuriera gdzie wyraźnie napisane jest, że odmówił przyjęcia paczki)więc czemu niby ja mam być bardziej poszkodowana ?
Natomiast jeśli wiesz dlaczego tak może być znasz jakiś powód to podziel się z nim, może przekonasz mnie aby dała sobie spokój. ;)

Z tego co wiem nigdy nie mamy pewności czy klient podaje właściwe dane.
Ale chciałabym się dowiedzieć co teraz ?

Teraz to masz problem, skoro nie wiesz,komu sprzedałaś.
Zadzwoń do klienta i zapytaj o powód odmowy przyjęcia przesyłki. Rozmowę na wszelki wypadek nagraj.

loco1 napisał:
Zadzwoń do klienta i zapytaj o powód odmowy przyjęcia przesyłki. Rozmowę na wszelki wypadek nagraj.

vs.

alekstorino napisał:
Mam wszystko co podał, [...] oprócz nr tel.

Swoją drogą...firmy kurierskie przyjmują przesyłki bez podanego nr tel.?

Wiele osób w takich sytuacjach poleca e-sąd.
Niestety ja sama jestem osobą, która zamawia tylko za pobraniem i nie ma mowy i przelaniu pieniędzy przed wysłaniem, dlatego wcale mnie nie zdziwiło, że ktoś inny też tak ma.

Pewnie należałoby udowodnić, że użytkownik podał swoje dane, a nie np. nielubianego sąsiada. Takich danych olx Ci nie poda - na wniosek policji pewnie mogliby udostępnić wcześniejszą korespondencję tego użytkownika, przy innych ogłoszeniach, ale policja przy takiej kwocie raczej nie kiwnie palcem (niska szkodliwość czynu).

6cipher napisał:
ale policja przy takiej kwocie raczej nie kiwnie palcem (niska szkodliwość czynu).

A jaki to czyn, którym miałaby się zajmować policja i który ma według Ciebie niską szkodliwość?

JWF1506 napisał:
A jaki to czyn, którym miałaby się zajmować policja i który ma według Ciebie niską szkodliwość?

Właśnie nie wiem, z jednej strony doszło do niekorzystnego rozporządzenia mieniem bo Pani straciła 50zł, z drugiej - adresatowi nie przyniosło to żadnej korzyści, wiec przesłanek by nazwać to oszustwem raczej nie ma.

Bez policji ustalenie / potwierdzenie danych tego użytkownika jest co najmniej trudne, chociaż z drugiej strony jakieś zostały podane, i pewnie można domniemywać, że prawdziwie. Policja / prokuratura mogłaby wystąpić do olx o przekazanie historii korespondencji tego użytkownika i porównać z danymi podanymi pokrzywdzonej, ale właśnie na jakiej podstawie ich do tego skłonić?

To zatrważające, że takie i wiele innych nieuczciwych postępowań pozostaje bezkarnymi.

Co więcej, pewnie nawet olx takiego użytkownika nie zablokuje - paczki nie odebrał, ale też niczego nie okradł. Plus ta ich formułka, że by uniknąć takich sytuacji zawsze polecają odbiory osobiste.

Ostatnia edycja:
alekstorino napisał:
Wiele osób w takich sytuacjach poleca e-sąd.
Niestety ja sama jestem osobą, która zamawia tylko za pobraniem i nie ma mowy i przelaniu pieniędzy przed wysłaniem, dlatego wcale mnie nie zdziwiło, że ktoś inny też tak ma.
Ja dla odmiany wysyłam tylko po wpłacie i mówię że mogę wystawić na allegro i nie ma problemów. Olx to serwis ogłoszeń LOKALNYCH nie rozumiesz tego?

Powrót