nieodebranie paczki przez kuriera

• Autor wątku Autor wątku emol100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emol100

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam
Korzystam często z usług kurierskich ale pierwszy raz coś takiego mi sie przydarzyło...
Dziś kurier miał odebrać paczkę i nie zrobił tego.. dzwoniłem ale nie mogą namierzyć kuriera i nie odbiera.. to ważne dokumenty (dla mnie bezcenne) bo tylko jutro lekarz przyjmuje i miały do niego dotrzeć a to drugi koniec polski i tak się z lekarzem umówiłem..
Zmieniłem datę odbioru i miejsce doręczenia bo już z lekarzem rozmawiałem (mógłbym @ ale potrzebne papierowe) tyle, że nie chce by kurierom się upiekło jeśli przez nich nie będę miał operacji...
Jak i kiedy wystąpić z reklamacją i jakie dokumenty mam przedłożyć i przygotować się?
Jest szansa na rekompensatę i jeśli tak to jaką?

Mam konto w serwisie SENDIT i paczki praktycznie raz w tygodniu wysyłam i 2-3x w tygodniu dostaje.
Reklamacje mam możliwą otworzyć na stronie SENDIT

Chodzi o regulamin? Jako takiej osobistej umowy nie mam podpisanej

Pozwoliłem sobie na zakrycie prywatnych rzeczy i nie wiedziałem jak tu wstawić to przez ten serwer plików

156288478_anqshnh.png

Nie zawarłeś umowy z przewoźnikiem, a regulamin Sendit nie gwarantuje żadnych terminów odbioru przesyłki.
Zapomnij o roszczeniach.

Wiec co z tym:
https://www.sendit.pl/reklamacje-dpd
a dokładnie pkt 2
"2. Wszelkie reklamacje dotyczące stwierdzonego ubytku lub uszkodzenia, jak również związane z opóźnieniem w doręczeniu przesyłki, winny być zgłoszone pisemnie w terminie 30 (trzydziestu) dni od dnia odbioru przesyłki, a w przypadku niewykonania usługi licząc od dnia przewidywanego terminu wykonania usługi. Reklamujący zobowiązany jest dostarczyć wszelkie dokumenty niezbędne do rozpatrzenia jego reklamacji w terminie 14 dni od dnia doręczenia wezwania przez DPD."
??

Ale Ty nie zawarłeś żadnej umowy z DPD.
§3.
O ile Strony nie postanowiły inaczej, dowodem zawarcia Umowy jest aktualnie stosowany list przewozowy DPD. Zleceniodawca lub Nadawca, podpisując list przewozowy,potwierdza wybór usługi, zgodność deklarowanych danych ze stanem faktycznym, jak również znajomość niniejszego Regulaminu, który z momentem podpisania Umowy staje się dlań wiążący.
https://www.dpd.com.pl/var/dpd/storage/original/application/33463b5f4eb3a224f1f0e2302142d40b.pdf

Tylko że i list przewozowy jest na dziś i protokół odbioru ma dzisiejszą datę. Tzn że kurier jeśli odbierze jutro to ma wpisać jutrzejszą datę i to powinno być podstawą że nie odebrał (wg mnie)

Rozmawialem dzis z przedstawicielami SENDITU i uznali ze paczka byla do odbioru a kurier tego nie zrobil. Nawet mam @ z przyznaniem sie do winy DPD.
Czy w takiej sytuacji korzystajac z opcji reklamacji na stronie SENDIT moge "cos" uzyskac?

Powrót