Nieodebranie paczki z płatnością przy odbiorze

• Autor wątku Autor wątku ynkaoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

ynkaoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,
w czwartek 06.03.25 późną nocą, zamówiłem w sklepie internetowym produkt. Poprzez e-mail (brak podanego telefonu do sklepu), po zastanowieniu, dn. 07.03.25 o godz. 09:23 anulowałem zamówienie.
Po godz. 20 dostałem sms ze sklepu, że złożyłem zamówienie, podane zostały koszty wraz z przesyłką.
Wysłałem ponownie mejla, by nie wysyłano mi więcej sms-ów w sprawie zamówienia, gdyż zostało ono przeze mnie anulowane, plus prośbę o usunięcie moich danych osobowych z bazy danych sklepu.
W sobotę 08.03.25 dzwoniono do mnie, że zamówienie jednak złożyłem. Odpowiedziałem że owszem, ale anulowałem je w mejlu z 07.03.25 . Kobieta podziękowała i rozmowa zakończyła się.
Dzisiaj mam sms od DHL, że przesyłka ze sklepu jest w drodze. Nadanie po 12 w południe. Wybrałem opcję odrzucenia przesyłki i jej zwrotu do nadawcy.
Jedyne uchybienie, jakie wydaje mi się popełniłem, to to, że w mejlach anulujących zamówienie podałem imię, nazwisko i miasto tylko.

Co teraz?? Jeśli sklep nie przyjmie przesyłki i odeśle ją znowu do mnie?

Ostatnia edycja:
P.S.
Oczywiście obok imienia, nazwiska i miasta podałem nazwę przedmiotu, którego zamówienie dotyczyło.
Telefony z których do mnie dzwoniono i wysyłano sms-y nie odpowiadają.

Dzisiaj, mimo wczorajszej dyspozycji (i przyjęciu jej przez przewoźnika) o zwrocie przesyłki do nadawcy, kurier zadzwonił, że ma paczkę dla mnie. Konsekwentnie odmówiłem.
Przewoźnik nocą usunął z opcji "śledzenie" dyspozycję o zwrocie wraz z moim uzasadnieniem.

Ktoś doradzi co zrobić?

Ostatnia edycja:
Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy z powołaniem się na prawa konsumenta. Paczki możesz nie odbierać. Drugie rozwiązanie - odbierz paczkę, opłać i potem złóż oświadczenie o odstąpieniu i odeślij towar.

Dzięki za wsparcie.
Na razie poinformowałem Zarząd firmy o sytuacji (anulowanie/odstąpienie od zamówienia via e-mail przed wysyłką ).
Paczki nie odebrałem, odesłałem do nadawcy.

yogi123 napisał:
Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy z powołaniem się na prawa konsumenta. Paczki możesz nie odbierać

Paczka została przyjęta przez sklep jako zwrot.

Teraz takie pytanie:
czy oprócz mojego mejla z 07.03.25 przed wysłaniem zamówienia:
"niniejszym ostatecznie rezygnuję/wycofuję się ze złożonego wczoraj zamówienia on- line na produkt xxx"
oraz odpowiedzi na sms o potwierdzeniu zamówienia też sms-em - po wysłaniu zamówienia:
"poprzez e-mail z dn. 07.03.25 odstąpiłem od umowy kupna/sprzedaży na odległość na produkt xxx"
powinienem wysłać jakieś bardziej oficjalne oświadczenie o odstąpieniu od umowy??

Chodzi mi o to, by jakiś termin mi nie "przeleciał"

Ostatnia edycja:
Ja bym wysłał skan podpisanego oświadczenia o odstąpieniu od umowy na maila sklepu. Wzór odstąpienia znajdziesz w necie.

yogi123
bardzo dziękuję. Tak zrobiłem.
Pozdrawiam serdecznie.

P.S.
Aczkolwiek... ja anulowałem zamówienie jeszcze przed rozpoczęciem procesu jego realizacji(zamówienie 06.03.25 ok.godz. 22, anulowanie 07.03.25 godz. 09:23) .
Anulowanie zamówienia oznacza wstrzymanie przetwarzania zamówienia, a jego złożenie potwierdził sprzedawca dopiero 07.03.25 o godz. 20:12.

ynkaoo napisał:
yogi123
Tak zrobiłem.
Co zrobiłeś? Pisze ci o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość a ty o jakimś anulowaniu. Jaki przepis prawa odnosi się do anulowania?

wiegol napisał:
Co zrobiłeś? Pisze ci o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość a ty o jakimś anulowaniu. Jaki przepis prawa odnosi się do anulowania?

Jestem pewien, że yogi123 zrozumie treść mojego postu.
Jeśli przeczytasz ze zrozumieniem, też zrozumiesz.

ynkaoo napisał:
Jeśli przeczytasz ze zrozumieniem, też zrozumiesz.

Sorry, aby zrozumieć należałoby wrócić do moich wcześniejszych wpisów w tym wątku.
"Anulowanie" jest powszechnie/potocznie używanym zamiennikiem oficjalnej formy "oświadczenia o odstąpieniu od umowy kupna/sprzedaży".

Oświadczenie o odstąpieniu nie szkodzi wcześniejszemu anulowaniu. Potwierdziłeś jedynie, że Twoim zamiarem od początku było odstąpienie.

yogi123

Tak, bardzo dziękuję za radę.

Uważam też, że cytowane przeze mnie wyżej treści mojej korespondencji ze sklepem spełniały wymogi odstąpienia, choć cieszę się, że posłuchałem też Twojej rady.
Teraz jednak, w obecnej sytuacji (teoretyzując):
-jeśli towar został wysłany po/mimo wcześniejszej rezygnacji/odstąpienia, to koszty wysyłki i zwrotu powinien ponosić sprzedawca, bo wysłał je na własne ryzyko.
-jeśli ja odstępuję od umowy po wysłaniu zamówienia i jego zwrocie do nadawcy(formalne oświadczenie odstąpienia), to koszty wysłania i zwrotu ponoszę ja.
Czy tak?

Powrót