Nieodebranie sprzętu z serwisu

• Autor wątku Autor wątku Gris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Prowadzę serwis elektroniki. W serwisie posiadam kilkadziesiąt naprawionych zleceń które czekają na odbiór od kilku do kilkudziesięciu miesięcy. Podczas przyjmowania sprzętu wymagam od klientów podania imienia i nazwiska oraz nr telefonu(czasami maila). Dodatkowo zgodnie z regulaminem który pospisują zleceniodawcy mam zapis o tym ,że nieodebranie sprzętu w czasie miesiąca od daty skutecznego powiadomienia o zakończeniu naprawy (telefon,sms,mail) powoduje naliczenie kosztów magazynowania w kwocie XX za każdy rozpoczęty miesiąc.
Po przeprowadzonej naprawie klient jest informowany telefonicznie/sms/mail o odbiorze sprzętu . Jeśli nie odbiera urządzenia to wysyłane są smsy z przypomnieniem o odbiór naprawionego sprzętu- jednak bez odzewu.

Mam w związku z tym kilka pytań:
1.W jaki sposób mogę wyegzekwować odbiór sprzętu?
2.Czy mogę poprzez wysłanie SMS do klienta poinformować go o wyzbyciu się/zezłomowaniu sprzętu gdzie odpisanie/potwierdzenie takiego SMS przez klienta będzie zgodne z prawem?
3.Co jeśli klient się pojawi po odbiór sprzętu i nie będzie chciał uiścić zapłaty za magazynowanie? Prawnie muszę mu wydać jego własność nawet jeśli nie będzie chciał zapłacić a dopiero dochodzić swoich praw w sądzie. Tylko w jaki sposób zdobyć jego dane adresowe?

1. Wezwaniem do zapłaty za magazynowanie ze zobowiązaniem do odebrania rzeczy.
2. Nie.
3. Zatrzymaj sprzęt na podstawie 461 kc do czasu zapłaty ceny naprawy.

gryffinian napisał:
1. Wezwaniem do zapłaty za magazynowanie ze zobowiązaniem do odebrania rzeczy.
2. Nie.
3. Zatrzymaj sprzęt na podstawie 461 kc do czasu zapłaty ceny naprawy.
1. To jasne, ale jak to zrobić posiadając tylko imię, nazwisko i nr tel?
3. Jeśli klient pojawi się z Policją z żądaniem wydania sprzętu to bez względu na brak uregulowanych płatności za naprawę i magazynowanie muszę go wydać, takie jest prawo. Dopiero potem wezwanie i skierowanie sprawy do sądu. Tylko czy na tym etapie Policja udostępni mi dane klienta w postaci adresu??

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

1. Trzeba będzie zacząć zbierać dane kontaktowe z adresem. A co do obecnej sytuacji - zostaje wezwanie przez telefon.

3. Nie przypominam sobie, żeby policja miała kompetencje rozstrzygania zasadności oddania lub zatrzymania rzeczy. Tym bardziej, że podałem Ci stosowną podstawę prawną zatrzymania rzeczy.

gryffinian napisał:
1. Trzeba będzie zacząć zbierać dane kontaktowe z adresem. A co do obecnej sytuacji - zostaje wezwanie przez telefon.

3. Nie przypominam sobie, żeby policja miała kompetencje rozstrzygania zasadności oddania lub zatrzymania rzeczy. Tym bardziej, że podałem Ci stosowną podstawę prawną zatrzymania rzeczy.

Bardzo Ci dziękuję za rozstrzygnięcie moich wątpliwości.

Powrót