G
Gris
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Prowadzę serwis elektroniki. W serwisie posiadam kilkadziesiąt naprawionych zleceń które czekają na odbiór od kilku do kilkudziesięciu miesięcy. Podczas przyjmowania sprzętu wymagam od klientów podania imienia i nazwiska oraz nr telefonu(czasami maila). Dodatkowo zgodnie z regulaminem który pospisują zleceniodawcy mam zapis o tym ,że nieodebranie sprzętu w czasie miesiąca od daty skutecznego powiadomienia o zakończeniu naprawy (telefon,sms,mail) powoduje naliczenie kosztów magazynowania w kwocie XX za każdy rozpoczęty miesiąc.
Po przeprowadzonej naprawie klient jest informowany telefonicznie/sms/mail o odbiorze sprzętu . Jeśli nie odbiera urządzenia to wysyłane są smsy z przypomnieniem o odbiór naprawionego sprzętu- jednak bez odzewu.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1.W jaki sposób mogę wyegzekwować odbiór sprzętu?
2.Czy mogę poprzez wysłanie SMS do klienta poinformować go o wyzbyciu się/zezłomowaniu sprzętu gdzie odpisanie/potwierdzenie takiego SMS przez klienta będzie zgodne z prawem?
3.Co jeśli klient się pojawi po odbiór sprzętu i nie będzie chciał uiścić zapłaty za magazynowanie? Prawnie muszę mu wydać jego własność nawet jeśli nie będzie chciał zapłacić a dopiero dochodzić swoich praw w sądzie. Tylko w jaki sposób zdobyć jego dane adresowe?
Po przeprowadzonej naprawie klient jest informowany telefonicznie/sms/mail o odbiorze sprzętu . Jeśli nie odbiera urządzenia to wysyłane są smsy z przypomnieniem o odbiór naprawionego sprzętu- jednak bez odzewu.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1.W jaki sposób mogę wyegzekwować odbiór sprzętu?
2.Czy mogę poprzez wysłanie SMS do klienta poinformować go o wyzbyciu się/zezłomowaniu sprzętu gdzie odpisanie/potwierdzenie takiego SMS przez klienta będzie zgodne z prawem?
3.Co jeśli klient się pojawi po odbiór sprzętu i nie będzie chciał uiścić zapłaty za magazynowanie? Prawnie muszę mu wydać jego własność nawet jeśli nie będzie chciał zapłacić a dopiero dochodzić swoich praw w sądzie. Tylko w jaki sposób zdobyć jego dane adresowe?