nieodebrany list z sądu

• Autor wątku Autor wątku areks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

areks

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.
11 lutego br złożyłem w sądzie pismo o uzasadnienie wyroku. Pani sędzia była w tym czasie na urlopie więc powiedziano mi , że będę musiał trochę poczekać na nie. Uzasadnienie prosiłem aby wysłano na moją skrytkę pocztową . Co dwa trzy dni zaglądałem na pocztę, odbierałem różne pisma ale z sądu nic nie było. Byłem również w miniony piątek i w skrytce był tylko jeden list natomiast kiedy poszedłem dzisiaj było awizo. W okienku okazało się , że tego listu już nie ma , został odesłany z powrotem bo termin odbioru już minął ( nasza kochana poczta polska :( ). Podejrzewam, ze było to właśnie uzasadnienie wyroku z sądu. Na apelacje mam 14 dni. Od kiedy leci ten termin. Czy od momentu powrotu do sądu czy od dnia w którym poczta odesłała to pismo?

Myślę, że od momentu w którym poczta odesłała, ale może specjaliści się wypowiedzą.
Bierz telefon i dzwoń do sądu, jeżeli nikt nie odpowie!!!

areks napisał:
Czy od momentu powrotu do sądu czy od dnia w którym poczta odesłała to pismo?
Od dnia, w którym upłynął termin na odebranie przesyłki.

Zadzwoniłem zaraz na drugi dzień do sądu i opowiedziałem tą sytuację, pani była bardzo miła , sprawdziła co i jak i poradziła bym wrócił na pocztę z kategorycznym żądaniem odszukania mojego pisma bo z jej obliczeń wynika, że poczta nie miała jeszcze prawa odesłać im tego pisma. Obliczyła dni od wysłania go do mnie i nie minęło jeszcze 14 dni. Tak jak poradziła wróciłem, pani z okienka znowu mi odpowiedziała , ze pismo poszło już z powrotem do sądu , poprosiłem panią kierownik , powiedziałem o co mi chodzi i wiecie co? po 10 minutach przyniesiono mi moją pocztę. Z jednej strony spadł mi kamień z serca ale z drugiej ... wściekłem się jak cholera. I licz tu człowieku na Pocztę Polską... zgroza!

Aha, dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Mialem kiedys podobna sytuacje, postepowanie o przywrócenie terminu pomogło wniesc prawodłowo apelacje.

Powrót