Nieodpłatne przekazanie projektu

• Autor wątku Autor wątku Dziunek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dziunek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam taki problem. Znajomy grafik zrobił mi za darmo projekt graficzny strony internetowej (layout). Żeby wszystko poukładać formalnie chciałem z nim podpisać umowę na nieodpłatne przekazanie projektu wraz z prawami autorskimi. Czy to jest możliwe z formalnego punktu widzenia?

Przejrzałam internet w poszukiwaniu rozwiązania i mam mętlik.
Zwykle podpisuje się umowę o dzieło z przekazaniem praw na tego typu rzeczy. Ale przeczytałem, że umowa o dzieło z definicji jest umową, gdzie zachodzi płatność. Bezpłatna może być umowa zlecenie, ponoć.
Z drugiej strony znalazłem wzory umów na nieodpłatne przekazanie praw autorskich. Czy to wystarczy?

Proszę o pomoc :-o

Nic nie stoi na przeszkodzie zawrzeć umowę o dzieło z przekazaniem praw autorskich za symboliczną złotówkę :)

I jest to prawnie dozwolone? Nikt się, że tak powiem, nie przyczepi?

W kodeksie cywilny zawarty jest przepis o swobodzie zawierania umów mówiący
Art. 353[1]. Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.
Jest to więc dozwolone.
Inną kwestią jest rozliczenie tejże transakcji w podatkach. Zarówno w przypadku, gdy otrzymałabyś layout za darmo jak i po znacznie zaniżonej cenie rozliczane jest to jako twój przychód (z tytułu darowizny lub nieodpłatnego świadczenia usług). Jednak, tego nie unikniesz.

Co do płacenia podatków - umowa o dzieło na 1 zł lub np. 10 zł i od tej kwoty płacę podatek (wychodzi to w tej chwili plus minus 10%) kwoty netto. Czyli 10 gr lub 1 zł - i tak będzie OK?

Powrót