Nieoficjalna strona programu komputerowego

• Autor wątku Autor wątku milkfish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
milkfish

milkfish

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie. Zacząłem tworzyć stronę internetową pewnego darmowego programu komputerowego, który aktualnie nie ma zbyt wielu wielbicieli, jak i rozgłosu. W stopce zamieściłem informację o tym, że nie jest to strona oficjalna produktu, lub jego autora i ma jedynie charakter promujący. W logo, którego fragmentem jest ikona programu, zamieściłem informację "nieoficjalnie". Tutaj pojawia się moje pytanie: czy biorąc pod uwagę prawo, wszystko jest legalnie i na miejscu?

Ostatnia edycja:
Co do zasady w mojej ocenie jest w porządku, mogą oczywiście się przyczepić że ikonka jest objęta autorsko-prawną ochroną, bo oni ją zrobili i ma charakter indywidualny oraz twórczy. Ale samo stworzenie takiej strony nie jest niczym złym.

Pomijam juz irracjonalnosc potencjalnych roszczen tworcow :)
Chociaz.. nie tak dawno apple atakowalo strone fanow nadgryzionego jablka..

No i właśnie mając na uwadze ten dziwny spór apple, postanowiłem zwrócić się z wątpliwościami, do was... :lol:

milkfish napisał:
czy biorąc pod uwagę prawo, wszystko jest legalnie i na miejscu?

a) a skąd my mamy wiedzieć jakim programem tworzyłeś swój program ?
b) a skąd my mamy wiedzieć co to jest za program i do czego sluży...
c) skąd my mamy wiedzieć czy przy jego tworzeniu nie zlamałeś np. jakiś patentów czy praw autorskich do określonych rozwiązań...

itp...

A nie prościej spytać o zgodę autorów programu? Pewnie nie mieliby nic przeciwko...

Markiz32 napisał:
a) a skąd my mamy wiedzieć jakim programem tworzyłeś swój program ?
b) a skąd my mamy wiedzieć co to jest za program i do czego sluży...
c) skąd my mamy wiedzieć czy przy jego tworzeniu nie zlamałeś np. jakiś patentów czy praw autorskich do określonych rozwiązań...

itp...

On robi strone programu.
Wydaje mi sie ze zapytanie o zgode na wykorzystanie loga itp, jest najlepszym rozwiazaniem

a uważasz że robiąc stronę www jakiegokolwiek programu nie poniesiesz odpowiedzialności (w zależności od sytuacji i okoliczności karnej lub cywilnej) jeśli :
a) strona www będzie wykonana przy użyciu "lewego" oprogramowania?
b) strona www będzie z treścią np. o tym jak się gdzieś wlamać czy jak stworzyć taką czy inną nielegalną substancję /środek itp?
c) strona będzie zniesławiała czy obrażała inne osoby /ugrupowania/rasy ,związki itp. ?
d)a może w kodzie strony są opatentowane jakieś specjalne programistyczne rozwiązania.... albo narusza prawa autorskie innych osób /firm

to że strona robiona jest na zamówienie nie oznacza ,że twórca strony jest wyłączony z odpowiedzialności karnej czy cywilnej...

a) co rozumiesz przez lewe oprogramowanie ? system czy tez oprogramowanie do tworzenia stron ? - mozna pisac strone w notatniku, na darmowym systemie np. linux
b) jaki to ma zwiazek do strony programu komputerowego???
c) jak wyzej?
d) powszechne algorytmy matematyczne nie podlegaja ochronie, a jesli skopiuje kod innej strony to w ogole mamy do czynienia z inna sprawa

W ogole chyba nie do tego tematu piszesz odpowiedz.
Przeciez autor nie napisal nic o tym ze strona jest robiona na zamowienie etc.
Od tak chce zrobic strone "fanowska" ktora bedzie promowac jakis niszowy produkt

Powrót