Nieoficjalny portal centrum handlowego

• Autor wątku Autor wątku galeria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galeria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Kupiłem domeną, na której chcę założyć nieoficjalny portal nowo otwartego centrum handlowego.
Jestem osobą prywatną. Na stronie będą informacje o:
- Centrum handlowym
- Sklepach i ofercie w centrum handlowym (nadesłane przez zainteresowane sklepy)
- Ofertach pracy (zgłaszane na mojej stronie )

Pytanie ?
Czy to jest legalne ?
Czy ktoś może mnie o coś takiego pozwać, bądź też zarzucić nielegalne działanie ?

Chcę tworzyć strony internetowe zainteresowanych sklepów na mojej stronie.
Jak zrealizować zlecenia jeśli odpłatność będzie w formie dzierżawy sklepu wirtualnego ?

Jestem początkującym webmasterem i bardzo proszę o poradę a nie o komentarze.

Witam,

jak rady, to rady:

Lektura obowiązkowa, ustawy:

A. o prawach autorskich i prawach pokrewnych
B. prawo własności przemysłowej
C. o świadczeniu usług drogą elektroniczną
D. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji

Moim zdaniem wszystko będzie zależało od tego, jakie treści o Centrum będzie Pan chciał zamieszczać. Ważne, żeby Centrum nie zarzuciło Panu naruszenia swoich dóbr. Logo Centrum na pewno jest zastrzeżone - będzie Pan musiał zdobyć zgodę na jego umieszczenie w swoim serwisie. Z tym zastrzeżeniem wiążą się też restrykcje zapisane w pwp. Podobnie kwestia domeny.

Najlepiej by było, żeby Pan porozmawiał z Centrum - to wyjaśniłoby wiele z Pan obecnych i przyszłych dylematów.

Na umieszczenie wszystkich materiałów nie pańskiego autorstwa potrzebne są oczywiście zgody właścicieli majątkowych praw autorskich tych materiałów.

Co do sklepów - one też są z tego centrum i będą zamieszczone na stronie centrum (jako galeria)? Zlecenia na co - wykonanie stron sklepów czy umieszczenie ich w Pana galerii?
Ogólnie to wypadałoby mieć działalność gospodarczą.

Dziękuję za obszerną wypowiedź.

Najważniejszą kwestią jest tutaj naruszanie swoich dóbr.
Najlepiej skontaktuję się z nimi i zapytam co mogę, a czego nie.

Proszę jeszcze o wyjaśnienie kwestii domeny ?
Ich domena ma adres: galeria-jakas.com.pl
moja ma adres galeria-jakas-miastogrziejestgaleria.pl

Widziałem do sprzedania domeny np. centrum handlowe galeria jakas pod nazwą chjakas.pl wypozycjonowane na 1 miejsce w bardzo wielu zapytaniach o to centrum handlowe.

Co do kolejnej kwestii, to chciałbym umieścić na swojej stronie listę sklepów tego centrum handlowego, które by chciały być na mojej stronie. Zrobił bym im podstronę na moim serwisie z opisem ich sklepu i opisem sprzedawanych produktów.

Dopiero co skończyłem studia informatyczne. Dlatego nie prowadzę działalności gospodarczej.
Co do prowadzenia usług to mam możliwość chyba....
- zrobienia stron tym sklepom za darmo i dzierżawienie im miejsca na mojej stronie ?
- wykonania stron na umowę zlecenie ?

No i założenie działalności gospodarczej.
Innych opcji chyba nie ma ?

Myślałem o zapisaniu się do inkubatora przedsiębiorstw. Jest to jedyna możliwość taniej działalności gospodarczej.
Co mi Pan poleca ?

Witam ponownie,

co do nazwy domeny, to może Pan zarejestrować dowolną nazwę, nie ma ograniczeń - obowiązuje zasada "kto pierwszy - ten lepszy". Ale, w swoim konkretnym przypadku może mieć Pan problem z tytułu ustawy o nieuczciwej konkurencji (lektura obowiązkowa ;) ). W dużym skrócie chodzi o to, czy centrum nie uznałoby, że wprowadza Pan w błąd klientów swojej strony w tym kontekście, że wchodząc i kupując na niej, są oni przekonani, że kupują de facto na stronie Centrum, a Pan ma z tego tytułu korzyści.

Co do sklepów, to temat się wiąże z tym co poprzednio napisałem - tu i tam te same sklepy...

Odnośnie strony, to faktycznie dobrze byłoby się na coś zdecydować. Przy czym robienie stron na zlecenie, a wynajmowania miejsca na Pana portalu to w ogólności są dwie różne rzeczy. No i jeszcze ważne jest wynajęcie serwera w jakiejś odpowiedzialnej firmie albo postawienia go samemu - jeśli chce Pan działać długofalowo wtedy istotna jest jakość usługi, gdyż będzie Pan świadczył usługi dla firm!

Tu niezbędna będzie i tak działalność gospodarcza więc wszystko pójdzie na umowach o wykonanie czy udostępnienie miejsca na portalu.
I warto zabezpieczyć sobie dobrze prawa autorskie...

Powrót