Nieopłacanie składek ZUS przy UZ - pozew cywilny przeciwko pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku AskingUser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AskingUser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

proszę o pomoc/podpowiedzi w sprawie.

W 2020 roku, przez okres ok. 8 miesięcy byłem zatrudniony w oparciu o umowę zlecenie ze wskazaniem w jej treści wartości należnego mi wynagrodzenia brutto/netto za wykonanie przeze mnie (zleceniobiorcę) prac określonych w tej umowie.

W chwili podpisania (i realizacji) tej umowy nie byłem uczniem/studentem do 26 roku życia, o czym pracodawca wiedział zatrudniając mnie.

Każdego miesiąca otrzymywałem należne mi wynagrodzenie na swój rachunek bankowy.

W kolejnym roku (2021) względem omawianego/rozliczeniowego (2020):

- nie otrzymałem od pracodawcy informacji o dochodach oraz pobranych zaliczkach na podatek dochodowy PIT-11 (zgłosiłem to do US, który dwukrotnie [jesienią 2021/wiosną 2022] powiadomił mnie o oddzielnym wezwaniu pracodawcy do sporządzenia i dostarczenia mi PIT-11 - nigdy później w przyszłości to nie nastąpiło i PIT-11 nie otrzymałem do dziś).

- latem 2021 skontaktował się ze mną ZUS z prośbą o dostarczenie im w ciągu 7 dni brakujących dokumentów rozliczeniowych (umowy zlecenie/potwierdzenia przelewów z wynagrodzeniem), co też zrobiłem - została mi przez ZUS przekazana informacja, że płatnik (pracodawca) zgłosił mnie do ubezpieczeń z tytułu umowy zlecenia w dniu podpisania pomiędzy nami tej umowy, jednak przy moim koncie w ZUS brak jest raportów rozliczeniowych i późniejszego wyrejestrowania z ZUS (gdy zlecenie zakończyło się) - tzn. jakiekolwiek składki ZUS w okresie mojego zatrudnienia przez płatnika nie były opłacane, a w chwili zakończenia okresu obowiązywania umowy nie zostałem wyrejestrowany z ubezpieczeń.

Chciałbym zareagować prawnie w tej sprawie - np. wytoczyć pozew cywilny przeciwko pracodawcy, ponieważ naraził mnie na koszty (muszę skorygować zeznanie roczne PIT-37, które nie uwzględniło tego zatrudnienia [mam na to 5 lat, licząc od daty złożenia błędnego zeznania] i uregulować podatek - księgowy wstępnie oszacował moje koszty na 1000-1500 zł).

Prosiłbym o podpowiedzi, jak najlepiej/najskuteczniej prawnie zareagować w tej sprawie.

Pozdrawiam
AskingUser

Moim zdaniem błędne złożenie PIT-37 za 2020 rok jest twoją winą - zleceniodawca nie dopełnił obowiązku wysłania tobie PIT-11, ale ty i tak powinieneś był umieścić ten dochód w zeznaniu rocznym, choćby na podstawie rachunków (zleceniobiorca powinien wystawiać zleceniodawcy rachunki za wykonane zlecenie, na podstawie których zleceniodawca wypłaca zleceniobiorcy wynagrodzenie, odprowadza składki i zaliczki na podatek dochodowy). Wiedziałeś, ile zarobiłeś, miałeś możliwość rozliczyć to w zeznaniu rocznym. Co do podatku dochodowego, na korekcie wypełniłabym go jako zapłacony przez zleceniodawcę, bo to był obowiązek zleceniodawcy, więc niech od niego US dochodzi zapłaty zaległości. (Tak samo jeśli chodzi o ZUS - nie rozumiem, dlaczego zwraca się o uzupełnienie dokumentów do ubezpieczonego, a nie do płatnika.)

No chyba że otrzymywałeś wynagrodzenia w kwocie brutto, a nie netto...

Powrót