nieopłacanie zusu przez pracodawcę a pobyt w szpitalu

• Autor wątku Autor wątku Lemuria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lemuria

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Od dwóch miesięcy pracuję na umowie o pracę u osoby fizycznej prowadzącej działalność gosp. Zgłosił mnie do zusu, ale nie wiem, czy opłaca mi składki - zapytałam o to, ale pracodawca tego nie wie, mówi, że tym się księgowy zajmuje. A z kolei księgowy ma gdzie indziej siedzibę (bo to księgowy z biura rachunkowego) i chyba nie jest rzetelny, więc mam podejrzenia, że nikt mi nie odprowadza składek do zus (a pensję dostaję netto, wszystkie składki są odciągnięte z mojej pensji). Jak w mojej sytuacji wygląda leczenie w przychodni i pobyt w szpitalu? Nie muszę za nic płacić?

To samo tyczy się podatku - nie wiem czy mi odprowadzają podatek do US. I kto mi wystawi PIT-11? Ten księgowy z biura rachunkowego?

Czy ja sama mogę coś w tej sytuacji zrobić?

Lemuria napisał:
Jak w mojej sytuacji wygląda leczenie w przychodni i pobyt w szpitalu? Nie muszę za nic płacić?
Nie musisz. ciebie to nie obchodzi.
Czy masz odprowadzane składki możesz sprawdzić w serwisie ZUS: pue.zus.pl

A co z podatkiem? Też mogę to sprawdzić, czy odprowadza mi pracodawca zaliczki do US? Jakie ja jako pracownik mam możliwości działania w tym zakresie - jak wpłynąć na pracodawcę (a konkretniej tego księgowego) żeby wszystko płacił w terminie?

Dowiesz się z PIT-11. Teraz nie bardzo jest jak.

Powrót