Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Spóżniłam się z opłatą składki w KRUS o 1 dzień.Krus zerwał umowę. nadmieniam,ze składka jest kwartałna i za I kwartał 2008 miałam ją opłacić do 31stycznia 2008 r.a zapłaciłam 1.02.2008r. a do końca kwartału pozostały jeszcze 2 miesiące.pismo dostałam wczoraj o ustaniu ubezpieczenia,mogę się odwołać do Sądu Pracy ale cz jest sens Poradzcie.jadzia1960
Jeżeli dostała decyzje o wyłaczeniu z ubezpieczenia to dlatego ze nie opłaciła pani skladki w terminie tak jak sama pani napisała. Stałe sie tak dlatego ze była pani ubezpieczona na "wniosek" czyli dobrowolnie a nie z mocy ustawy" czyli nie obowiązkowo a tym samym zadeklarowala pani oplacanie skladek w terminie. Nieoplacenie skladki wterminie skutkuje wyłączeniem z ubezpieczenia. Ubezpieczenie dobrowolne czyli takie jakie pani miała jest w przypadku gdy posiada pani grunty rolne mniej niz 1 ha przeliczeniowe, w przypadku gdyby pani miała powyżej 1 ha przeliczeniowych zostala by pani objeta ubezpieczeniem obowiazkowym (pod warunkiem ze nie ma innego ubezpieczenia spolecznego z tytułu pracy ZUS), wtedy nieopłacenie składki w terminie skutkuje naliczaniem odsetek, al enadal posiada pani ubezpieczenie tyle ze zadluzenie rosnie. Odnośnie hektarów to 1 ha przeliczeniowy to nie to samo co 1 ha powierzchni gruntów, ale to juz ma pani napisane w nakazie platniczym od gruntów rolnych który pani dostaje z Urzedu Gminy. Ponownie moze sie pani ubezpieczyc ale dopiero z poczatkiem nastepnego kwartału czyli 1 kwietnia, natomiast ten pierwszy kwartał roku czyli styczen, luty, marzec nie zostanie zaliczony pozniej do renty/emerytury, po prostu bedzie luka.