Nieopłacenie składki KRUS w terminie

• Autor wątku Autor wątku jadzia1960
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jadzia1960

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Spóżniłam się z opłatą składki w KRUS o 1 dzień.Krus zerwał umowę. nadmieniam,ze składka jest kwartałna i za I kwartał 2008 miałam ją opłacić do 31stycznia 2008 r.a zapłaciłam 1.02.2008r. a do końca kwartału pozostały jeszcze 2 miesiące.pismo dostałam wczoraj o ustaniu ubezpieczenia,mogę się odwołać do Sądu Pracy ale cz jest sens Poradzcie.jadzia1960

nie mogli zarwać umowy, za każdy dzień zwłoki naliczane są po prostu odsetki, trzeba się odwołać od tej decyzji

margeritta napisał:
nie mogli zarwać umowy, za każdy dzień zwłoki naliczane są po prostu odsetki, trzeba się odwołać od tej decyzji

Nie prawda. Odwołanie nic nie pomoże.

Jeżeli dostała decyzje o wyłaczeniu z ubezpieczenia to dlatego ze nie opłaciła pani skladki w terminie tak jak sama pani napisała. Stałe sie tak dlatego ze była pani ubezpieczona na "wniosek" czyli dobrowolnie a nie z mocy ustawy" czyli nie obowiązkowo a tym samym zadeklarowala pani oplacanie skladek w terminie. Nieoplacenie skladki wterminie skutkuje wyłączeniem z ubezpieczenia. Ubezpieczenie dobrowolne czyli takie jakie pani miała jest w przypadku gdy posiada pani grunty rolne mniej niz 1 ha przeliczeniowe, w przypadku gdyby pani miała powyżej 1 ha przeliczeniowych zostala by pani objeta ubezpieczeniem obowiazkowym (pod warunkiem ze nie ma innego ubezpieczenia spolecznego z tytułu pracy ZUS), wtedy nieopłacenie składki w terminie skutkuje naliczaniem odsetek, al enadal posiada pani ubezpieczenie tyle ze zadluzenie rosnie. Odnośnie hektarów to 1 ha przeliczeniowy to nie to samo co 1 ha powierzchni gruntów, ale to juz ma pani napisane w nakazie platniczym od gruntów rolnych który pani dostaje z Urzedu Gminy. Ponownie moze sie pani ubezpieczyc ale dopiero z poczatkiem nastepnego kwartału czyli 1 kwietnia, natomiast ten pierwszy kwartał roku czyli styczen, luty, marzec nie zostanie zaliczony pozniej do renty/emerytury, po prostu bedzie luka.

Ostatnia edycja:
Powrót