Nieopłacona dostawa

• Autor wątku Autor wątku Anytsuj_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anytsuj_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jakiś czas temu, w ramach działalności gospodarczej (jednoosobowa działalność gospodarcza) prowadziłam sprzedaż poprzez marketplace na Facebooku. Mam w związku z tym dwie kłopotliwe sytuacje- będę bardzo wdzięczna za podpowiedź jak je rozwiązać.
1. Klientka zamówiła towar z płatnością za pobraniem. W dniu wysyłki wystawiłam rachunek (nie byłam VATowcem) i zanim przesyłka dotarła do klientki zlikwidowałam działalność. Przesyłka wróciła do mnie. Kobieta nie odpowiada na wiadomości. Nie zależy mi na dostarczeniu jej tego towaru, ale jak mogę wystawić korektę, jeśli nie mam już działalności? Jakoś muszę to zrobić, skoro finalnie sprzedaż została anulowana, prawda?
2. Klientka zamówiła przesyłkę pobraniową, ale przez pomyłkę zleciłam zwykłą o czym od razu ją poinformowałam. Miała zlecić przelew, ale minęły 2 miesiące i nadal tego nie zrobiła (cały czas korespondujemy na FB, regularnie dopytuję o wpłatę). Kobieta cały czas kłamie, że zrobiła przelew, ale nic nie dotarło. Na prośby przesłania dowodu wpłaty odpowiada, że prześle jak będzie w domu, kolejnego dnia itp. Kwota do zapłaty to 109zł. Jak mogę wyegzekwować od niej płatność?

Powrót