nieopłacona faktura pozew i zmiana adresu

• Autor wątku Autor wątku boojka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boojka

Użytkownik
Odpowiedzi
202
w grudniu 2013 zawarłam z klientem umowę i za zrealizowanie tej umowy w styczniu 2013 roku wystawilam fakturę. do dzis nie została opłacona, w międzyczasie spólka zmieniła siedzibę - czy wezwanie do zapłaty powinnam wystawiać na dane z umowy czy na dane aktualne? Jak powinnam opisać to w pozwie? Dane aktualne czy dane z umowy?

przepraszam grudzien 2012.

boojka napisał:
w grudniu 2013 zawarłam z klientem umowę i za zrealizowanie tej umowy w styczniu 2013 roku wystawilam fakturę. do dzis nie została opłacona, w międzyczasie spólka zmieniła siedzibę - czy wezwanie do zapłaty powinnam wystawiać na dane z umowy czy na dane aktualne? Jak powinnam opisać to w pozwie? Dane aktualne czy dane z umowy?

Dane aktualne (najlepiej z KRS).
A jak się różnią (adres "realny" i ten z KRS) to najlepiej wysłać wezwanie na oba adresy.

dzięki za szybką odp. Wysłałam wezwanie na stary adres ale do mnie wróciło z informacją, że "adresat się wyprowadził". Wiem, że tak nie jest ale rzeczywiście zmienili siedzibę w krs'ie.

i jeszcze kilka pytań.
1. zanim złożę pozew powinnam przejść procedurę konkretna tj 2 wezwania do zapłaty - jeśli są bezskuteczne to wtedy pozew czy już po jednym mogę składać pozew?
2. Co jeśli adresat znów odeśle mi przesyłkę?
3. nie opłaciłam jeszcze podatku od tej faktury, czekam na pieniądze bo nawet nie mam czym zapłacić,i zapłacę dopiero z odsetkami - czy sąd będzie w te sprawy ingerował (tzn sprawy podatkowe)?

boojka napisał:
1. zanim złożę pozew powinnam przejść procedurę konkretna tj 2 wezwania do zapłaty - jeśli są bezskuteczne to wtedy pozew czy już po jednym mogę składać pozew?
2. Co jeśli adresat znów odeśle mi przesyłkę?
3. nie opłaciłam jeszcze podatku od tej faktury, czekam na pieniądze bo nawet nie mam czym zapłacić,i zapłacę dopiero z odsetkami - czy sąd będzie w te sprawy ingerował (tzn sprawy podatkowe)?
1. Jedno wystarczy
2. Tą na adres z KRS? Bez znaczenia. Domniemanie prawne.
3. Sąd nie powinien się tym interesować, chyba że druga strona podniesie taki zarzut.

Powrót