Niepełnoletni w prowidencie

• Autor wątku Autor wątku Bartosz040
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartosz040

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Jeżeli post nie został dodany w odpowiednim dziale to przepraszam.
Wziąłem kredyt w prowidencie nie mając ukończonego 18 roku życia, byłem na utrzymaniu rodziców, uczyłem sie i nie miałem pieniędzy żeby płacić. I tutaj rodzi się pytanie: Co mogą mi zrobić...
Nie chciałbym aby ktoś przyszedł i zabrał coś moim rodzicą z domu... Mają w ogóle takie prawo?? A co ze ściągnięciem tej kwoty ode mnie??

A jakim cudem dostałeś pożyczkę? Przedstawiciel nie spisywał danych z dowodu?

Od Ciebie można ściągnąć dług, jeśli np. podałeś nieprawdziwe dane a tym samym wyłudziłeś pożyczkę, dochodzi jeszcze odpowiedzialność karna.

Moja mama miała pożyczkę, która sie kończyła i miała propozycje, ale nie chciała już nic więcej i spytała sie mnie... Miałem ok. tygodnia do 18, a że dawali to wziołem a co...
Dane z dowodu był jak najbardziej prawdziwe, dobrze wiedziała że nie pełnoletni byłem.

Ostatnia edycja:
Bartosz040 napisał:
a że dawali to wziołem a co...
.

Pieniędzy się nie daje, pieniądze się pożycza.

Jak trzeba spłacać to spłacaj. A jak nie masz-komornik poczeka.

Odpowiedzialność przedstawiciela za udzielanie pożyczki nieletniemu to już inna sprawa. Z Twojej wypowiedzi wynika, że opiekun prawny wiedział o sprawie, także nie wiem czy nawet mama nie odpowiadałaby z jakiegoś paragrafu.

Chociaż znając tę firmę, wydaje się niemożliwe napisanie umowy na Ciebie-Twoje dane nie przeszłyby przez system. Skoro mama pytała Ciebie czy chcesz pożyczkę to najprawdopodobniej umowa została spisana na nią.

Ostatnia edycja:
czar-ka napisał:
Chociaż znając tę firmę, wydaje się niemożliwe napisanie umowy na Ciebie-Twoje dane nie przeszłyby przez system. Skoro mama pytała Ciebie czy chcesz pożyczkę to najprawdopodobniej umowa została spisana na nią.

To chyba nie znasz tej firmy. W moim mieście pożyczke dostawał kto chciał, bez dochodów, bezrobotni a nawet bezdomni.

Niestety, ktoś kto przyznał ci pożyczke, powinien dostać po doopie. Ale niestety też, za twoje długi odpowiadają rodzice, Twoje jako nieletniego.

smutnababcia, to, że w Twoim mieście (i zapewne w innych też) przedstawiciel pisał umowy na wymyślony dochód to co innego, (chociaż też przekręt). Mówię o tym, że nie da się wpisać do firmowego systemu danych klienta niepełnoletniego, bo ten system nie wygeneruje żadnej opcji pożyczki.

Ten, kto pisał umowę faktycznie powinien za to beknąć, ale ten, co podpisał się pod wnioskiem a zarazem potwierdził nieprawdziwe dane dotyczące dochodu również - w tym wypadku autor wątku (o ile faktycznie to na niego ta pożyczka). Jakby nie było to podawanie fałszywych danych w celu wyłudzenia pożyczki.

Ostatnia edycja:
Powrót