Niepełnosprawność a opinia LMP i dopuszczenie do nadgodzin

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam mój kierownik dostał z działu osobowego wszystkie moje przywileje i w polu z * jest zapis:
Lekarz może wydać orzeczenie zezwalające na pracę: 8 godzin na dobę i 40godzin tygodniowo, w godzinach nocnych, w godzinach nadliczbowych.
Nie byłem jeszcze u lekarza czekam na termin ale mam pytanie czy jeżeli dostanę zgodę na pracę w nocy i na nadgodziny to zachowuje przywilej pracy 7h i 10dni dodatkowego urlopu ? Przykład praca 12h z tego 7h z racji niepełnosprawności + 5h nadgodzin.

Soniak87 napisał:
Lekarz może wydać orzeczenie zezwalające na pracę:.............

Może ,ale tylko wyłącznie wtedy jeżeli ty wystąpisz z taką prośbą - firma nie może za ciebie wnioskować
Jak otrzymasz taką zgodę( na własną prośbę ) to pracujesz jak wszyscy pozostali

Tak tak ja chce wystąpić z taką prośbą jak najbardziej. Tak jak wszyscy czyli co 8h podstawy czy 7h +1h lub więcej nadgodzin jeżeli wyniknie potrzeba + weekendowe nadgodziny

Ostatnia edycja:
Norma 8 h - nie 7
nadgodziny będziesz miał tak jak pozostali pracownicy

Czy dopuszczenie do 3 zmiany nocnej może być na 7h ?
Czy ta prośba to jakoś specjalnie ma wyglądać czy wystarczy tylko pogadać z lekarzem orzecznikiem ?

Ostatnia edycja:
Jak dostaniesz taką zgodę to pracujesz jak wszyscy pracownicy
Próbę składasz do pracodawcy

Imie nazwisko dane pracodawcy
Stosownie do przepisów ustawy z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz
zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz.U. Nr 123, poz. 776 z późn. zm.), w związku z posiadanym przeze mnie
stopniem niepełnosprawności umiarkowanym proszę o skierowanie mnie na badanie lekarskie do lekarza przeprowadzającego badania profilaktyczne pracowników celem ustalenia:
1) zgody na pracę w wymiarze ponad 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo
2) zgody na odstąpienie od zastosowania art. 15 w/w ustawy dotyczącego pracy w
- godzinach nocnych
- godzinach nadliczbowych

podpis

Zgłupiałem, całkiem za kilka dni idę na okresowe i kierownik mi przekazał, że mam właśnie podczas tych badań pogadać o zgodzie i o odpowiedniej adnotacji nic nie kazał pisać.

cologniola napisał:
Próbę składasz do pracodawcy
Ja to zrozumiałem w ten sposób. Jeżeli pracodawca kieruje na badania rozmawiasz z lekarzem. Jeżeli chcesz by wcześniej pracodawca wysłał ciebie na badani składasz wniosek jak opisała @cologniola

Rozumiem czyli jak załatwiam wszystko przy okresowych to nic nie składam do pracodawcy.

Powrót