Niepełnosprawność przed 16-tym rokiem życia

• Autor wątku Autor wątku robertoxxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertoxxxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
moja żona jest osobą niepełnosprawna niepełnosprawność wystąpiła przed 16-tym rokiem życia po ukonczeniu nauki nasz cudowny zus przestał płacić swiadczenie minelo od tego czasu juz kilka lat pracowaliśmy za granicą w tym czasie.Teraz żona próbując jeszcze raz uzyskac świadczenia dostała pismo odmowne z zus ze takie sie nie należą.zrobila wiec grupę inwalidzką tzw niepłatna w opinii lekarskiej jednak było ujęte że nepełnosprawność wystąpiła przed 16-tym rokiem życia.co zrobić aby uzyskać znów świadczenie zus-owskie?proszę o pomoc.

niepełnosprawność przed 16-tym rokiem życia

A jaki ma stopień niepełnosprawności????

posiada umiarkowany stopien tzn 2 grupa

robertoxxxxx napisał:
nasz cudowny zus przestał płacić swiadczenie

Ale jakie to było świadczenie?

robertoxxxxx napisał:
zrobila wiec grupę inwalidzką tzw niepłatna (orzeczenie w stopniu umiarkowanym)w opinii lekarskiej jednak było ujęte że nepełnosprawność wystąpiła przed 16-tym rokiem życia.co zrobić aby uzyskać znów świadczenie zus-owskie?proszę o pomoc.

Jeśli jest grupa umiarkowana i niepełnosprawność powstała przed 16 rokiem życia, to przysługuje zasiłek pielęgnacyjny z MOPS-u, ale to grosze.
Ciągle nie wiem, jakiego świadczenia jej odmówiono.
A choruje ciągle? Jeśli jest szansa uznać ją za całkowicie niezdolną do pracy (to ocenia orzecznik) można wystąpić o rentę socjalną.

składała papiery do zus o przyznanie renty i tam je odrzucono gdyz stwierdzono że takowa sie nie nalezy.czego nie rozumiem gdyz ten sam zus kiedys takowe świadczenie żonie wypłacał.w ośrodku pomocy rodzinie zlożyłą więc papiery o przyznanie jej grupy inwalidzkiej gdzie ja przyznano. a w orzezeniu napisano w oparciu o dostarczone dokumenty że niepełnosprawnośc powstała przed 16-tym rokiem życia,podsumowując zus nie uznaje powstałej niepełnosprawnosci choć kiedys wyplacał takowe świadczenie i nic sie nie zmieniło mimo upływu lat co orzekli inni lekarze że choroba na którą choruje żona nadal i niezmiennie jest tą samą powstała przed 16-tym rokiem życia

Ale renta SOCJALNA, nie z niezdolności do pracy.
Zatem jakie świadczenie miała z ZUS-u, co to znaczy "takowe", rentę jakąś? jaką? są różne rodzaje rent, a jeszcze więcej świadczeń...

widzę że aby tobie wytłumaczyć musiałbym narysować coś w rodzaju komiksu z obrazkami i "chmurkami"włącznie z planem miasta usytuowaniem budynku zus ,planem budynku i okolicznymi ścieżkami rowerowymi i trasami przelotu samolotów nie zajmuj sie takimi sprawami jeśli nie masz pojęcia dziekuje bardzo za wątpliwą pomoc chyba jestes pracownikiem zus-u który celowo dezorientuje ludzi :)a twoja pomoc jest porównywalna z dobroczynną działalnością NFZ dla szpitali, wraz z całą reformą zdrowia tzn.predzej umrzesz niż otrzymasz pomoc bo jeśli straciłeś przytomność i nie znasz anatomii człowieka wraz z łacińskimi nazwami,to lekarz ci nie pomoże bo nie jesteś w stanie wytłumaczyć lekarzowi na co jesteś chory hehe a on sam nie wie ponieważ wykształcenie kupił za świnie

kurde koniec świata jest ktoś kompetentny na tym forum?

dziękuje POLU za twój wysiłek

A dlaczego tak się bulwersujesz ? Sam nie masz pojęcia o czym piszesz, a chcesz rysować komiksy...chociaż widzę że wyobraźnię masz bujną.
Nie dziw się więc, nie nikt nie ma ochoty odpowiadać na Twoje posty.

Odpowiedz konkretnie na 3 proste pytania:
1.jaką rentę pobierała żona ?
2.dlaczego została wstrzymana?
3.dlaczego teraz ZUS nie przyznał renty?

Ja chciałam pomóc i odpowiedzieć, ale skoro ktoś nie umie powiedzieć na któreś z rzędu jasno zadane pytanie, jakie świadczenie miała, to ja nie wiem, na co liczy, jasnowidztwo?
I jeszcze obraża, bo nie umie zadać konkretnego pytania...
Tupet, tupet, tupet...

Osoba posiadająca umiarkowany stopień niepełnosprawności nie musi otrzymać świadczenia z ZUS,jedyne co jest pewne to zasiłek pielęgnacyjny.

Powrót