Niepełnosprawny a małżeństwo z polską rezydentką.

• Autor wątku Autor wątku spiwpt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spiwpt

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Witam serdecznie, moja Przyjaciółka zwróciła się do mnie z prośbą o zamieszczenie jej zapytania. Chciałaby zawrzeć związek małżeński z polakiem, osobą niepełnosprawną. Ona jest wdową, on kawalerem. Znają się wiele lat i kochają. Chcą zalegalizować związek. On mieszka w Polsce Ona w Anglii. Chcą ślub w Anglii. Czy jej przyszły mąż, który w Polsce jest uznany za osobę niepełnosprawną w Polsce musi składać wniosek o uznanie go za osobę niepełnosprawną w Anglii? Czy Anglia będzie honorować jego status bez tego? Jakie może mieć prawo do pobierania ewentualnie zasiłków w Anglii? Pani ma status Rezydentki. Czy to może być przeszkodą do zawarcia związku. Czy jej przyszły mąż może mieć kłopoty na terenie Anglii prawne ( zamieszkanie z żoną). Proszę serdecznie o pomoc. Wertowałam internet, ale ciężko znależć sensowną odpowiedz.

pani znajomy moze zawrzec zwiazek malzenski z pani przyjaciolka jesli obydwoje sa stanu wolnego.
on moze przyjechac i z nia mieszkac nie bedzie mial z tego powodu zadnych problemow(domyslam sie ze obydwoje sa polakami)
z tego co sie orientuje jesli chce byc uznany za osobe niepelnosprawna w uk bedzie musial przejsc szereg badan u tutejszych lekarzy.
moze jednak pobierac swoja polska rente jesli taka ma.
zasilki?
nie mam pojecia raczej radzilabym sie nastawic na zycie z wlasnych pieniedzy szczegolnie jesli nie przepracowal w anglii ani jednego dnia to chyba zbyt odwazne oczekiwania

Witam Pani Frido, dziękuję serdecznie za informację. Rozumiem, że stopień niepełnosprawności w Polsce nie musi być zaakceptowany przez przepisy prawne w UK. To zrozumiałe, ze będzie musiał złożyć dokumenty i oczekiwać na decyzję ( badania itp. )Pytałam czy to, że moja Przyjaciółka ma status Rezydentki a za chwilę będzie miała obywatelstwo brytyjskie czy zmiana z rezydentki na obywatelkę tego państwa pomoże jej przyszłemu mężowi czy nie ma to znaczenia.

Czy fakt małżeństwa umożliwi obojgu, że mąż ( i żona ) z tego tytułu nabędą dodatkowych praw - chodzi o opiekę nad niepełnosprawnym mężem? nie przepracował ani jednego dnia. Do Anglii pojedzie pierwszy raz w życiu na ślub i chce zostać z żoną.

Niema o żadnego znaczenia czy jest Polka,rezydentka czy ma paszport angielski
To czy będzie przysługiwać jakąś pomoc z leży od stopnia niepełnosprawności a nie od statusu rezydenta czy bycia polakiem czy anglikiem ,mężem czy kochankiem. W UK nie trzeba być małżeństwem żeby być traktowanym jako para wystarczy razem mieszkac
Tu podobny temat
http://forumprawne.org/wielka-brytania/98768-orzeczenie-o-niepelnosprawnosci.html
radzę się nastawić temu panu na pójście do pracy zamiast liczyć na benfity

Ostatnia edycja:
Powrót