Niepełnosprawny aplikant radcowski

• Autor wątku Autor wątku pf94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pf94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Jestem studentem V roku prawa. Od urodzenia choruję na czterokończynowe Mózgowe Porażenie Dziecięce. Po zakończeniu studiów chciałbym zdawać egzamin wstępny na aplikację radcowską. Myślę też o pisaniu doktoratu,
Czy jest na forum ktoś kto podchodził do tego egzaminu będąc osobą niepełnosprawną? Jeśli jest, czy mógłby opisać swoje doświadczenia związane z jego zdawaniem, szukaniem patrona oraz odbywaniem aplikacji. Ogromnie obawiam się że stan mojego zdrowia może uczynić mnie całkowicie nieatrakcyjnym na rynku pracy i sprawić,że nie podołam oczekiwaniom . Mam jednak w sobie głód wiedzy i rozwoju zawodowego. Nie chciałbym po pięciu latach studiów zostać w czterech ścianach na rencie socjalnej.

Byłam w podobnej sytuacji, choć nie wiem, jaki konkretnie jest twój stan zdrowia - ilu ludzi chorych, tyle w zasadzie postaci MPD. Rozpoczęłam aplikację radcowską i miałam patrona przydzielonego przez Izbę. Nie mogłam jednak znaleźć pracy w mieście, w którym studiowałam, i wróciłam do mojego rodzinnego miasta. Chciałam się reaktywować w miejscowej Izbie od kolejnego roku, ale nie chciałam już mieć odgórnie przydzielonego patrona. Napisałam do wielu radców, żaden mnie nie chciał wziąć (była mowa wyłącznie o patronacie, nie o pracy). Zrezygnowałam z reaktywowania się na aplikacji i po jakimś czasie zostałam asystentem sędziego. Zaliczyłam staż asystencki, mam stałą umowę. Pracuję 7h. W tym roku podchodziłam do egzaminu radcowskiego ze stażu pracy, przyznano mi na podstawie zaświadczenia lekarskiego wydłużony czas pisania. Czekam teraz na wyniki. Trzymam kciuki, aby ci się powiodło, cokolwiek zdecydujesz.

Napisałam wyżej - nikt mnie nie chciał wziąć na patronat celem faktycznej nauki zawodu.

Nawet ten patron wyznaczony przez izbę?

Od lekarza jakiej specjalności uzyskałaś zaświadczenie o konieczności wydłużenia czasu na egzaminie ?

Zdałem egzamin wstępny:D Zobaczymy, jak pójdzie mi na aplikacji:)

Powrót