Niepełnosprawny inaczej traktowany w nadgodzinach

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam
Proszę o pomoc proszę mi to rozjaśnić mam niepełnosprawność i skrócony czas pracy do 7h 35h tygodniowo. Lekarz medycyny pracy dopuścił mnie do nadgodzin i trzeciej zmiany na mój wniosek. Kierownik dzwonił/pisał do kadr i ich stanowisko jest takie, że jeżeli będę miał nadgodziny w tygodniu bądź weekend to w piątek muszę odebrać (wyjść wcześniej) aby tydzień zamknąć z 35 godzinami czy to jest prawda ?
I drugie pytanie czemu ja muszę wybierać ewentualne nadgodziny do końca tygodnia skoro inni pracownicy z tygodnia mają płacone ? Niepełnosprawnemu nie można zapłacić ? Przykładowo zmiennik zostaje w tygodniu ma zapłacone po 3 miesiącach, przychodzi w weekend (niezależnie na ile godzin) ma dzień wolny i na odbiór dnia wolnego ma aż 3 Miesiące jak dobrze pamiętam. Co mówi kodeks pracy na mój przypadek. Koniec końców nie mam nadgodzin wcale a chciałbym mieć i kierownik też chciałby mi dać. Proszę pomóc mi zrozumieć zależność zgody na nadgodziny do 35h tygodniowo.

Ostatnia edycja:
twój czas tygodniowy 35 godzin jest "sztywny" a pracownika 40 godzin - przeciętnie tygodniowo.
Jeżeli uważasz, ze twoje zdrowie pozwoli pracować ponad 7 godzin i 35 godzin tygodniowo to zrezygnuj również ze skróconego czasu pracy i nie będzie problemu.

Właśnie ta godzina mi jest potrzebna nie dla zdrowia tylko dla opieki malych dzieci więc nie zrezygnuje. A czemu mi firma nie może zapłacić ? Nipełnosprawnemu nie można ?

może, tylko nadgodziny rozlicza się tygodniowo bo 35 godzin jest "sztywne"
Soniak87 napisał:
Przykładowo zmiennik zostaje w tygodniu ma zapłacone po 3 miesiącach,
dopiero po 3 m-cach wiadomo, że wystąpiły nadgodziny średniotygodniowe u Ciebie jest to wiadome po tygodniu

Soniak87 napisał:
Proszę pomóc mi zrozumieć zależność zgody
z założenia jest to absurdalne, uważasz że nie możesz pracować więcej niż 7 godz. ( i masz takie prawo) ale jednocześnie chcesz pracować więcej tylko za wyższą stawkę.

Źle napisałem zmiennik ma nadgodziny tygodniowe płacone 50% więcej do 10-tego kolejnego miesiąca.
Tak dokładnie chce pracować za większą stawkę w tygodniu bądź mieć możliwość przyjścia w weekend za odbiór dnia wolnego ale nie w tym samym tygodniu tylko w innym

Soniak87 napisał:
Źle napisałem .....
Nie ma znaczenia
Jeżeli chcesz pracować więcej to niestety ale musisz wystąpić o zgodę na prace w ogólnych normach tak jak pozostali pracownicy czyli 8 h dziennie i 40 tygodniowo
Dopiero wtedy bedziesz mógł pracować w nadgodzinach (powyżej 8 h ) i przyjść w sobote
Bez takiej zgody od lmp niestety ale twój czas pracy w tygodniu to tak jak napisała wyżej Agnieszka3M to 35 h w tygodniu i max 5 dni

jak chcesz pogodzić opiekę na małymi dziećmi i prace w nadgodzinach ?

No nie da rady zjeść ciastka i mieć ciastka. Albo jesteś niepełnosprawny i pracujesz 7 godzin dziennie maks 35 w tygodniu albo jedziesz cały etat i robisz nadgodziny.

tytułem doprecyzowania: jest tez stanowisko ze można w takiej sytuacji zlecać nadgodziny (kazda godz. pow. 7 godz. jest nadgodziną). a to czy powinien byc udzielony czas wolny czy zapłacone to już inna kwestia

Cologniola
pogodzę ponieważ żona przez tą godzinę wraca więc się zamieniamy i tylko po to jest mi potrzeba ta godzinka.
Lovor
szkoda :(
Agnieszka3m
Czyli nadgodziną jest każda kolejna powyżej 7 i to obojętne czy do zapłacenia czy do odbioru tak ?

jeżeli pracodawca każde tobie pracować 8 godzin dziennie zamiast 7 to ta ósma godzina jest nadgodzinowa - zasadą jest czas wolny - zwłaszcza jak chodzi o pracę w dzień wolny wynikający z pięciodniowego tygodnia pracy

Ok a powiedzcie mi jeszcze ta moja zgoda na pracę w nocy i nadgodziny od LMP na mój wniosek jest ważna od badań do badań okresowych czy bezterminowo jeżeli zdrowie dopisze.

Jest ważna do czasu kiedy nie zmienisz decyzji i nie cofniesz swojej zgody

Czyli podsumowując mogę pracować w nadgodzinach czy nie skoro kierownik płaci wszystko co jest powyżej 35h ?

skoro masz zgodę lmp na prace w nadgodzinach to możesz o ile taką prace zleci pracodawca

być może jednak nie będziesz miał zapłacone tylko oddany czas wolny w zamian za te prace
ty masz taką opcje, że nie masz obowiązku wystąpić o czas wolny , a pracodawca jak będzie chciał cie wysłać na odbiór to musi oddać o połowę więcej
możesz również wnioskować o wolne ( w tym samym wymiarze ) na dowolny termin wykraczający poza okres rozliczeniowy

Przepis prawny:
Art. 151.2. § 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.

§ 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.

§ 3. W przypadkach określonych w § 1 i 2 pracownikowi nie przysługuje dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych.

Tak kierownik nadgodziny z tygodnia płaci wszystkim jak leci nie zmusza do odbioru. Czyli nie ma jako tako przepisu który mówiłby niepełnosprawny odbiór zdrowy do zapłaty. Dziękuję za odpowiedz

I 35h tygodniowych mnie nie trzyma jeżeli wszystko powyżej jest do zapłaty tak ?

Takie coś dostałem od działu kadr czy ktoś może mi tak prościej odpowiedzieć co i jak? Prosze

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
odpowiedź już otrzymałeś
Pracodawca ma racje , wiec albo wystąpisz o stosowanie ogólnych norm czasu pracy albo sytuacja sie nie zmieni
wszystko zależy od zgody lmp - tzn jak napisał - jeżeli zgoda dotyczyć będzie tylko nadgodzin, to oznacza, że w pozostałym zakresie, tj. m.in. w odniesieniu do normy pracy wynoszącej 7 godzin dziennie i 35 godzin tygodniowo, przepisy ustawy nadal obowiązują.

A co w przypadku urlopu ?
Taki dam przykład obecnie pracuje 35h tygodniowo jeden dzień biorę urlop czyli tydzień zamknę poniżej 35h czy mogę w pozostałe dni dobić do 35h płatnymi nadgodzinami ?

Nie , nie możesz
urlop liczy sie jak normalna dniówka w ewidencji czasu pracy :)

Powrót