Niepodpisane pismo z sądu (dokument urzędowy)

• Autor wątku Autor wątku Krokodyl11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krokodyl11

Stały bywalec
Odpowiedzi
595
Gdy dostaje niepodpisane pismo z sądu (wezwanie do stawiennictwa) to ma takie pismo jakąś wartość ?
Moim zdaniem, każde pismo z sądu, z każdego urzędu żeby miało wartość powinno być podpisane.

Wie ktoś może, które paragrafy to regulują. Mi chodzi tutaj o prawo karne wykroczeniowe, ale też chciałbym znać ten temat jeżeli chodzi o prawo cywilne, rodzinne, administracyjne, oraz działanie urzędów w naszym kraju.

Jak widać [...] jednak nie zna wszystkich aktów prawnych.

par. 100a Regulaminu urzędowania sądów powszechnych
1. Pisma sądowe zamieszczone w sądowym systemie teleinformatycznym i odnotowane w nim jako wydane mogą być wysłane bez podpisu.
2.
Pismo sądowe, a w razie przesłania odpisu orzeczenia pismo przewodnie, przy którym odpis jest przesyłany, zawiera wskazanie stanowiska służbowego lub pełnionej funkcji oraz imię i nazwisko osoby, która podpisałaby pismo sądowe, gdyby nie możliwość jego wysyłki bez podpisu. Nie stosuje się wymogów zamieszczenia pieczęci urzędowej i poświadczenia za zgodność z oryginałem na przesyłanym odpisie orzeczenia oraz podpisania pozostawionej w aktach kopii wysłanego pisma.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
anuau napisał:
Cześć. Na Twoje pytanie za darmo odpowiedział [...] : Polecam jednak samemu go popytać o szczegóły.
Nie bardzo wiem jak korzystać z tego chat, nigdy tego nie robiłem
anuau napisał:
Faktycznie, każde pismo z urzędu, w tym z sądu, powinno być podpisane przez osobę upoważnioną do jego wystawienia. W przypadku braku podpisu, dokument taki nie ma wartości prawnej.
Na podstawie, których paragrafów prawnych musi pismo z sądu być podpisane ?
Nie widze na tym piśmie informacji że "nie wymaga podpisu ", co to oznacza ?
anuau napisał:
Warto zaznaczyć, że przepisy regulujące wymagania dotyczące formy pisma urzędowego znajdują się w Kodeksie postępowania administracyjnego, Kodeksie postępowania cywilnego, Kodeksie karnym, Kodeksie postępowania karnego oraz w ustawach szczególnych, np. ustawie o ochronie danych osobowych.
Moge prosić o konkretne paragrafy prawne ?
anuau napisał:
Jeśli chodzi o prawo karne wykroczeniowe, to także każde pismo z urzędu powinno być podpisane. W przypadku braku podpisu można złożyć wniosek o jego uzupełnienie. Jednakże, istnieją określone wyjątki, np. jeśli dokument nie wymaga podpisu, np. wezwanie do zapłaty mandatu karnego.
Mam złożyć wniosek o uzupełnienie do sądu ?
Czy jest jakiś art prawny czy może kilka artykułów z którego wynikają obowiązki sądu w kwestii wysylanych pism ?
anuau napisał:
W przypadku wątpliwości co do prawidłowości otrzymanego pisma z sądu, zawsze warto skonsultować się z prawnikiem lub zwrócić się do samego sądu o wyjaśnienie sytuacji.
Jak mam takie pismo do sądu zatytułować ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lathi napisał:
par. 100a Regulaminu urzędowania sądów powszechnych
Przyznam że nie bardzo wiem jak się odnosi ten par. 100a do wezwania do stawiennictwa na rozprawę, pod rygorem doprowadzenia ?

Krokodyl11 napisał:
Przyznam że nie bardzo wiem jak się odnosi ten par. 100a do wezwania do stawiennictwa na rozprawę, pod rygorem doprowadzenia ?

Dokument wezwania na rozprawę zamieszcza się w systemie teleinformatycznym (co więcej, on jest - na zarządzenie sędziego - tworzony przy użyciu tego systemu, przecież nikt tego od zera nie pisze), więc nie trzeba go podpisywać.

Powrót