Nieporozumienie na ebay-u

• Autor wątku Autor wątku WWojtek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WWojtek1

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,
Syn zarejestrował się na angielskim ebay-u i chciał od sprzedawcy uzyskać informację o producencie starej pompy która razem z silnikiem spalinowym tworzyła komplet do pompowania wody. Sprzedawca na ebay-u był wcześniej sprzedawcą tegoż kompletu.
Następnie syn wysłał list do sprzedawcy z zapytaniem o producenta tej pompy..
A tu na mailu widzę że jakaś aukcja jest zakończona i to aukcja opiewająca na jakiś stary silnik. (Wyjaśniam że aukcję zakończoną (obecną) i dawną aukcję z pompą łączy ten sam sprzedawca ).
Zajrzałem na ebaya a tam sprzedawca w ofercie napisał że dostawa tylko vanem.
Co robić ? Czy można oczekiwać przymusowego kupna ?
W/g polskiego prawa podobno przy sprzedaży na odległość (allegro) można zrezygnować w ciągu 14 dni z towaru. Tzn że chyba można zrezygnować od razu ?

Ostatnia edycja:
Zakładając konto na tym portalu chyba zapoznaliście się bardzo bardzo dokładnie z regulaminem i wszystkimi prawnymi zapisami?

Jak brzmi jego treść w w/w zakresie.

Syn twierdzi, że nie zapoznawał się z regulaminem. Chyba to można udowodnić ?
Zapoznanie się z regulaminem wymaga jego otworzenia.

No to macie pecha.

I problem czytania ze zrozumieniem...?
Założenie konta wymaga jednocześnie akceptacji regulaminu.
Nikogo nie będzie interesować, że nie czytaliście regulaminu.

Dziękuję za zrozumienie. Bardzo się zdenerwowałem. Syna bym ukarał, ale teraz dzieci lać nie wolno. Mam nadzieję że nie doszło jednak do zakupu :)
Otóż na pocztę przyszedł mail takiej treści : NAZWA TOWARU (tzn. starego silnika), Current bid £ 50 , auction ends 08 Jan, 2017 11:45, GMT Bids :0, Postage pickup only,
PLACE BID
Gdyby ktoś kliknął w ten BLACE BID to umowa zawarta.
BLACE BID to znaczy LICYTUJ
Nikt nie kliknął. (Ja się zdenerwowałem tym : "auction ends 08 Jan, 2017 11:45, GMT")
Czy ja dobrze myślę ???

nie znamy regulaminu tej strony. przeczytajcie, a będziecie wiedzieć.

Powrót