Nieprawidłowo naliczona renta...

• Autor wątku Autor wątku yvonn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yvonn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W lutym 2006 r. przyznano mi rentę inwalidzka.Ponieważ miałam dość ograniczoną
świadomość, rzadko wychodziłam z domu ( lęki spowodowane chorobą psychiczną z
powodu której otrzymałam rentę)i zażywałam leki spowalniające myślenie, nie
wystąpiłam do ZUSU z zapytaniem, dlaczego otrzymuję tak niską rentę... W tym
roku mój stan poprawił się na tyle, że zaczęłam myślec logicznie. Okazało się,
po złożeniu prośby o ponowne naliczenie renty, że ZUS nie uwzględnił moich
zarobków z lat 2000-2004. W tym czasie pracowałam na etacie i odprowadzałam
podwyższone składki z tytułu prowadzenia dział. gospodarczej ( niezależnie od
pracy na etacie prowadziłam własną firme).ZUS zasugerował że powinnam
dostarczyć druk RP 7 od ostatniego pracodawcy. Udało mi sie zdobyć ten druk,
złożyłam go w ZUS-ie 8 sierpnia 2007 z kolejnym podaniem o naliczenie renty.
Okazało się , że owszem, naliczono mi na nowo rentę, ale dopiero od sierpnia
2007r.
Mam kopię dokumentu o zatrudnieniu i wys. zarobków złożonego w ZUSIE przez
pracodawcę. Potwierdzony przez ZUS (pieczątka z datą wpłynięcia dokumentu w
2004 r.).
Chcę, żeby ZUS oddał mi różnicę w naliczonej rencie od początku otrzymywania
jej przez mnie czyli od lutego 2006 roku.
Czy jest to możliwe? Jeśli tak to co powinnam zrobić? Przecież nie chcę
odpowiadać za bałagan panujący w ZUSIE...Proszę o poradę.

Przy składaniu wniosku należy złożyć komplet dokumentów m.in. wykaz zarobków (Rp-7).
Jeżeli nie było takiego dokument przy składaniu wniosku, a dostarczyła Pani dopiero teraz to ZUS nie ma podstaw do wypłacenia wyrównania za okres wcześniejszy niż miesiąc, w którym dokument został przedłożony.
Proszę sprawdzić, czy oba zaświadczenia (nowe i stare) są identyczne. Czasami zdarza się, że zakład pracy w starym zaświadczeniu nie wykazał jakiegoś składnika wynagrodzenia. A to już nie wina ZUS, tylko zakładu pracy i może Pani dochodzić wyrównania na drodze postępowania cywilnego właśnie od zakładu pracy.
Jeżeli zaświadczenia są identyczne proszę wyjaśnić sprawę w ZUSie-złożyć pismo w tej sprawie. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.

Nie rozumiem dlaczego ZUS domagał się Rp-7 jeśli w 2004 roku pracodawca złożył takowy z kompletem dokumentów?
Niezbyt to jasna sprawa.

Przez kilka lat otrzymywałam od Zusu informacje o odprowadzanych składkach... Wszystko było ok.
Dostałam też od ZUSU (poradzono mi w infolinii, nie w wydziale rent, żebym wystąpiła o to do ZUSU) poświadczenie zatrudnienia za okres , którego dokumentacji rzekomo ZUS nie miał przy naliczaniu renty. Ja też nic z tego nie rozumiem...
Kierowniczka wydziału nie chciała się umówić na rozmowę, bo stwierdziła, że "wszystko jest w porządku ze strony ZUSU".
Może ktoś z Państwa mógłby mi doradzić jakąś instytucję albo inne miejsce, gdzie mogą mi pomóc.

Chwileczkę.
Chyba dobrze zrozumiałem, że jednak Pani nie złożyła z wnioskiem rentowym kompletu dokumentów dotyczących zatrudnienia i zarobków w latach 2000 - 2004. Dokumenty te złożyła Pani dopiero w lutym 2006.
W tej sytuacji ZUS nie miał podstaw do wydania innej decyzji niż wydał.

Złożyłam wszystkie świadectwa pracy...W komplecie miałam RP7 z ostatniego miejsca pracy( tego, którego mi nie policzono). Wszystkie oryginały mi zabrano, nie dostałam żadnego powierdzenia.
Nikt się w ZUSIE o nic dodatkowego nie upominał.
Tak jak wspomniałam, stan zdrowia oraz zażywane leki nie pozwalały mi na jasność myślenia...
Przyniosłam to co miałam, zabrali to, co chcieli...
Dopiero teraz trzeźwo myślę...

Niestety, "na odległość" się nic nie rozstrzygnie. Należałoby na miejscu sprawdzić dokumenty, a to jest dla nas niemożliwe do wykonania.
Wyjaśnienia Pani "yvonn" bardziej zagmatwały niż wyjaśniły.

Proszę się zdecydować ... w pierwszym poście napisała Pani, że ma kopię złożonego Rp-7 i data wpływu do ZUS, a w ostatnim ... że nie ma Pani żadnego potwierdzenia.
Kopia złożonego Rp-7 jest podstawowym dowodem w sprawie i przesądza po czyjej stronie jest racja.

Mam potwierdzenie, od zakładu pracy- to jest kopia z 2004 roku ( data na pieczątce ZUS.), zakład pracy złozył taki dokument w 2004 roku. Odchodząc z pracy otrzymałam powtórnie RP 7( potem złozyłam to, oraz wszystkie świadectwa pracy , razem z wnioskiem o przyznanie renty w 2006 roku) - na to nie mam potwierdzenia.

Trzy zaświadczenia złożone w ZUS 2004, 2006 i w sierpniu 2007...
Renta przyznana w 2006, a wnioski o rentę złożone w 2004 i 2006.
I jak się w tym wszystkim połapać??
Przepraszam bardzo, ale nie będę więcej wypowiadać się w tym temacie.

Powrót