C
CrazyTechniQ
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 101
Cześć, ponownie proszę o pomoc. Ze względu na stan zdrowia obecnie pobieram świadczenie rehabilitacyjne. 21.12.20 odebrałem ze skrzynki pocztowej pismo z ZUS, poinformowano mnie w nim, że dnia 08.12.20 przelali 1242.60 złotych do komornika, a mnie tego samego dnia 476.40 zł. Komornika mam za chwilówkę, czyli można mi pobrać 25%. Z w.w kwoty jasno wynika, że coś tu nie tak. Dnia 22.12.20 przyszedł kolejny przelew z ZUS na kwotę 590 złotych. Nie kryjąc swojej frustracji w końcu zadzwoniłem do ZUS, tam się dowiedziałem, że zostałem nie słusznie wpisany do systemu jako dłużnik alimentacyjny, co oczywiście jest kompletną bzdurą (nie mam potomstwa). Pomyślałem, że już wszystko wyjaśniliśmy sobie z niemiłą panią tak jak każdy kulturalny człowiek. Sądziłem, że usłyszę słowo przepraszam i, że następnego dnia wykonają przelew wyrównujący, wiadomo święta itp. Niestety zostałem poinformowany, że dnia 26 stycznia zostanie wykonany przelew na moje konto : zasiłek + wyrównanie - 25% komornik. Teraz najważniejsze, ponieważ nie wiem co robić, czy czekać do 26 stycznia i sprawdzić jaka kwota wpłynie na konto, czy jeszcze coś sprostować ? Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale z w.w danych wynika, że ZUS dwukrotnie przelał komornikowi nienależną kwotę w wysokości 60% świadczenia rehabilitacyjnego.