Nieprawidłowo zawieszony piec CO

• Autor wątku Autor wątku jantola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jantola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa z prośba o radę co moge zrobić w poniżej opisanej sytuacji.
W zeszłym roku kupiłam na rynku wtórnym mieszkanie. Blok w którym znajduje się mieszkanie został wybudowany 5 lat temu. Mieszkanie wyposażone jest w piec gazowy, który zapewnia zarówno ciepło w mieszkaniu (kaloryfery) jak i ciepłą wodę. Parę miesięcy temu doszło w tym mieszkaniu do poważnego zatrucia czadem. Po tym wypadku starałam się dowiedzieć co mogło byc przyczyną tego zdarzenia. W trakcie wyjasnień okazało się, że piec nie jest prawidłowo zamontowany, jego umieszczenie nad wanną jest niezgodne z przepisami i co ważne było niezgodne w momencie projektu, budowy i odbioru technicznego budynku. W tym miejscu chcę zaznaczyć, że bydynek został oddany do użytku przez firme budujące z zamontowanym już piecem gazowym. Próbowałam ustalić na własną rękę jak to możliwe, że dokonano takiego montażu, odebrano technicznie budynek a gmina wydała pozwolenia na zasiedlenie. Coś tu chyba nie jest tak. Niestety wszędzie jestem zbywana albo dostaję informację, że nie jestem uprawiona do posiadania np. protokołu z odbioru technicznego budynku (administrator budynku nie otrzymał takowych nigdy od firmy budującej, więc taki protokól jest tylko w posiadaniu firmy budującej która nie chce mi go udostępnić i gminy która na podtawie m.i.n tego dokumentu wydała pozwolenie na zasiedlenie). Moje pytanie do państwa w tym temacie jest następujące,, co mogę zrobić w tej sprawie ?, gdzie się udać albo do kogo zwrócić aby sprawa została wyjaśniona, a w przypadku ewntualnych nieprawidłowośći ktoś poniósł konsekwencje.
Pozdrawiam Serdecznie i prosze o radę . Jolanta

instalacja gazowa po wybudowaniu (na podstawie pozwolenia na budowę oraz projektu) wina być poddana tzw. głównej próbie szczelności i wytrzymałości instalacji gazowej, integralną częścią przedmiotowego protokołu winna być opinia kominiarska o ustaleniu prawidłowości podłączenia urządzeń gazowych. Dokumenty te, stanowią podstawę do zgłoszenia napełnienia gazem (nagazowania) instalacji. Stronami czynności odbiorowych są zazwyczaj legitymujący się tytułem prawnym (spółdzielnia) oraz wykonawca instalacji. Ponadto, na zarządcy spoczywa obowiązek dokonywania przynajmniej raz w roku kontroli użytkowanej instalacji gazowej, jak też sprawdzenia pod względem "kominiarskim". Dodatkowo na włąścielu spoczywa obowiązek prowadzenia tzw. książki obiektu, jak też przechowywania wszelkiej dokumentacji technicznej, do czasu użytkowania obiektu. Proszę udać się do spółdzielni.

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź. Dodam jednak parę słów uściślenia. Cały blok (a nawet chyba ze dwa) jest we wspólnocie mieszkaniowej. Z tego co wiem od samego początku do dnia dzisiejszego zarządcą (administratorem) budunku jest jedna prywatna firma. Zwracałam się pisemnie do tej firmy o udostępnienie dokumentów. Dostałamtylkoplany. Jeżeli chodzi o dokumenty związane z instalacją gazową firma odpowiedziała mi, że nigdy nie zostały jej one przekazane przez firmę budującą. Poprostu ich niemają dlatego nie mogą mi ich udostępnić. Zwracałam się również do firmy która budowała a potem sprzedawała blok, ale ta niestety wogóle nie chce ze mna rozmawiać. Totalnie mnie ignorują. Nie odpowiadaja na moje pisma, w rozmowach telefonicznych zbywają mnie. Twierdzą, że nie mają obowiązku dawać mi żadnych dokumentów. Co Pan na to ?
Pozdrawiam

Skandal! Jeżeli nie może uzyskać Pani wsparcia od podmiotów bezpośrednio odpowiedzialnych, to ostatecznie proszę się udać do miejscowej gazowni. Zgłaszając nagazowanie instalacji, musiano złożyć u nich między innymi kopię przedmiotowego protokołu wraz z opinią kominiarską. Jeżeli nie uzyska Pani pomocy, to radzę złożyć pisemne zawiadomienie do nadzoru budowlanego.

Ps. Czy piszemy o osiedlu "Alternatywy" z wiecznym Aniołem?

Powrót