Nieprzerwane posiadanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolanty

Użytkownik
Odpowiedzi
196
Czy ktoś wie lub dotarł do publikacji lub przepisów niemieckich w których jest mowa o tym ,kiedy i w jakich przypadkach następuje przerwanie ciągłości obywatelstwa niemieckiego. Mam na myśli okres głównie z lat po wojnie i lat 50-tych. Z tego co osobiście spotkałem to: zrzeczenie się obywatelstwa niemieckiego ,wystąpienie osobiste o obywatelstwo polskie miedzy 1945 - 1950.Co jeszcze ? Wiem ,że może być wiele aspektów ,ale jak wcześniej pisałem ,może ktoś trafił na szczegóły niemieckiej ustawy w tym zakresie. Na której opiera się BVA

Reichs- und Staatsangeh?rigkeitsgesetz (1913)
ta ustawa byla wielkokrotnie modyfikowana do roku 2000, w ktorym nastapila jej zmiania

Obywatelstwo mozna bylo stracic tez przez dobrowolne wstapienie do obcych sil zbrojnych bez uzyskania zezwolenia wladz niemieckich.
Przez pewien czas obywatelstwo tracily kobiety, ktory wychodzily za maz za cudzoziemca.

itd itp

Relacja , polskie a niemieckie obywatelstwo
Wszyscy składający wnioski o stwierdzenie mają polskie obywatelstwo. Rozumiem ,że BVA sprawdza w jaki sposób je nabyli .Jak przodkowie wystąpili osobiście przy okazji np. rehabilitacji to BVA traktuje jako przerwanie obywatelstwa niemieckiego , czyli idąc dalej tą myślą od każdego powinni chcieć potwierdzenia z IPN ,że nie było rehabilitacji ? Wiadomo ,że nie .Chcą tylko od niektórych. Od kogo ?

Nie za bardzo rozumiem, po co ty snujesz te abstrakcyjne rozwazania.
Sa generalnie dwie grupy osob starajacych sie potwierdzenie obywatelstwa
a) Reichsdeutsche = osoby, ktory przed wojna mieszkaly na terenie Rzeszy Niemieckiej w granicach z 1937 roku, ta sa np. Slazacy z Opolszczyzny, ktora juz przed wojna nalezala do Niemiec. Oni nie muszza skladac zadnych poswiadczen o rehabilitacji i mogli nawet nabyc polskie obywatelstwo na wlasny wniosek nie tracac niemieckiego, bo chronil ich przed tym pewien przepis niemieckiej ustawy o obywatelstwie, ktory owczesnie obowiazywal
b) Volksdeutsche, czyli osoby, ktore podpisaly Volksliste w czasie wojny na terenach wcielonych do Rzeszy. To od nich BVA moze wymagac zaswiadczenia o rehabilitacji przypuszczajac, ze nabyli obywatelstwo polskie na wlasny wniosek i utracily w ten sposob niemieckie.

Pogodniak napisał:
chronil ich przed tym pewien przepis niemieckiej ustawy o obywatelstwie, ktory owczesnie obowiazywal
Ten przepis o którym wspominasz chronił obywateli niemieckich na stan do którego roku ?

prawdopodobnie do roku 2000, gdy uchwalono nowa ustawe o obywatelstwie, ale to jest skomplikowana historia powiazana z ostatecznym uznaniem granicy na Odrze i Nysie przez Niemcy, co moglo nastapic najwczesniej po zjednoczeniu Niemiec i po umowie z Polska.
Ale to dotyczy tylko i wylacznie osob, ktore w momencie nabycia polskiego obywatelstwa mieszkali na terenie Niemiec w granicach z roku 1937, a wiec jak ktos mieszkal w Opolu, to przepis go chronil, ale jak mieszkal w Katowicach, to przepis go nie chronil.

Dzięki Pogodniak za informację i poświęcony czas

Powrót