Nieprzyjęcie mandatu ZTM, proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku Warssawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Warssawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

miałam dziś nieprzyjemność spotkać kontrolera biletów w warszawskim tramwaju. Skasowałam w nim bilet czasowy dwudziestominutowy, ok. 17:05. Ok. 17:10 była kontrola, nie znalazłam jednak biletu, zagubił się na amen. Miałam tylko poprzedni ważny do 16:50. Wystawiono mi mandat, którego nie podpisałam i powiedziałam, że nie przyjmuję. Podałam swój dowód osobisty, ale nie ma w nim adresu zameldowania, nie podałam też adresu do korespondencji. Co z moim mandatem? Nie wiem nawet ile dokładnie miałabym zapłacić, kiedy go nie przyjęłam i nie otrzymałam druku z terminami i wysokością opłat. Jak toczy się postępowanie w takiej sprawie? Czy będzie sądowe? Na stronie ZTM brak informacji o nieprzyjmowaniu. Proszę o poradę.

Przemyśl może sprawę, udaj się do POP ZTM i ureguluj dług. Jeżeli zrobisz to w ciągu 7 dni od daty kontroli dostaniesz ok. 100 zł rabatu. Nie przyjęcie wezwania do uiszczenia opłaty dodatkowej nie ma żadnego znaczenia w sprawie. Zresztą to i tak nie mandat. Twoje dokładne dane zostaną i tak ustalone.

@askirkov - dziękuję za odpowiedź. Jest szansa, że jednak nie, jeśli ureguluję w ciągu siedmiu dni?

@Pablo_11, również dziękuję za odpowiedź. To właśnie zamierzam zrobić (udać się do POPu), bo nie chcę mieć długu i odsetek. Nie przyjęłam go, bo się zdenerwowałam na kontrolera i nie wiedziałam jakie są tego konsekwencje, czy nie płacę np. więcej niż gdybym przyjęła itp. A to, że dane da się ustalić, akurat wiem.

Witam, mam problem , prosze pomóżcie napiszcie co robic, dajcie jakies rady. Dzisiaj kupiłem bilet mzk , skasowalem go oczywiscie i schowalem do kieszeni w kurtce z bocznej strony. Kiedy byla kontrola biletow nie moglem go znalezc , szukałem ze 15 minut i nic. Dostalem kare.Kiedy kanarzy wyszli z mzk tez wysiadlem i zaczelem szukac, az w koncu znalazlem. Moje pytanie do Was : Czy jak sie odwolam od kary to wygram ? Przeciez sa kamery w mz-ce i bylo wyraznie widac ze kasowalem ten bilet o tej godzinie. Prosze o odpowiedz. Pomózcie

Powrót