Nieruchomość, rozdzielność majątkowa, Urząd skarbowy niejasne finansowanie

• Autor wątku Autor wątku ajssno1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ajssno1

Witam, mam taki problem: 28.09.2020 zona kupiła garaż. Właśnie dostaliśmy pismo do skarbówki w celu wyjaśnienia finansowania nieruchomości. Zgodnie z pismem żona zarobiła około 30000zł i nie mogła z tych środków sfinansować inwestycji. Koszt nieruchomości do 58000zł.

Jestem marynarzem akurat w momencie zakupu bylem na statku wiec akt notarialny podpisywała moja zona. Mamy rozdzielność majątkową. Za garaż płaciłem bezpośrednio ja z mojego konta na rachunek poprzedniego właściciela nieruchomości. Jak to załatwić żeby nie płacić jakiś kar i uniknąć problemów?

dziękuję z góry za poradę.

Mleko się rozlało i czasu nie cofniesz. Trzeba było pomyśleć przed kupnem, nie po. Wystarczyło zostawić żonie pełnomocnictwo do określonych czynności. Teraz US ustala skąd pochodziły środki i na podstawie jakiej czynności weszła w ich posiadanie. Ważne w sprawie będzie, na jaką czynność żona powoła się przed organem skarbowym w prowadzonej kontroli skarbowej. Obojętnie czy to będzie darowizna czy pożyczka, to nie zostały zgłoszone do opodatkowania. US naliczy do zapłaty należny podatek i może na karze grzywny w drodze mandatu karnego zakończy się.

latwo powiedziec "trzeba bylo myslec", trafil sie garaz to kupilismy, trafiloby sie mieszkanie to bylby tez problem bo nie mialbym upowaznienia notarialnego na zakup mieszkania. Na coz jestem po kontakcie z prawnikiem zobaczymy co sie z tego urodzi. Dzieki za odpowiedz

latwo powiedziec "trzeba bylo myslec
Przecież wiedziałeś że macie rozdzielność majątkową i jakie to skutki prawne za sobą pociąga. W US takie tłumaczenie nic nie da. Skoro czekacie na okazję by coś kupić, to trzeba niestety myśleć z wyprzedzeniem. Kasę zamiast wydawać na prawnika, odłóż na poczet należności które trzeba będzie odprowadzić do US. Skarbówka jednej złotówki nie odpuści.

Obojętnie na jaką czynność żona powoła się, czy to darowizna czy pożyczka (podatek PCC) to stawka karna podatku to 20%. Mandat karny kilkaset zł.
Kilka lat wstecz zapłaciłem 300 zł tylko za to, że nie złożyłem zeznania podatkowego od dochodu przy wynajmie (czas był 1 miesiąc -do końca 31.01). Podatek odprowadzany na bieżąco. Przyczyna na którą powoływałem się, to zalanie domu. Straty ogromne. US sprawdził i tak, czy podaję prawdę (straż pożarna, wodociągi, gmina). Każdy urząd potwierdził a i tak wyszedłem z mandatem w ręku. Uzasadnienie - miałem miesiąc czasu na złożenie zeznania, nie wyłącznie ostatnie dni stycznia, kiedy nastąpiło zalanie.

Powrót